Tavallisen ihmisen ihmettelyä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Lintu käsien sisällä.

Tavallisen ihmisen ihmettelyä

"On maailmassa monta ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa."

Tämän lastenlaulun hengessä aion nyt ihmetellä joitakin ihmeellisiä asioita. Teen sen tavallisena ihmettelevänä maallikkona. - Ensinnäkin ihmettelen sitä, miten maailmankaikkeus, aurinko, tähdet, kuu, maapallo ja taivaankappaleet ovat syntyneet räjähdyksestä, tai niin kuin eräs kosmologi sanoo "kvanttikentän häiriöstä" ? Yleensä räjähdyksestä seuraa kaaos. Miten siitä on voinut seurata näin monimuotoinen elämä kuin mikä maapallollamme vallitsee: kaunis luonto, kasvit, puut, eläimet ja ihminen? Miten maapallo on asettunut kiertämään aurinko juuri oikealla kiertoradalla niin, että elämä täällä on mahdollista, ja miten ihmeellisesti vuodenajatkin vaihtelevat, kun maapallo pyörii myös akselinsa ympäri!

Miten elämä täällä maapallolla on voinut syntyä itsestään, sattumalta? Mistä ensimmäinen solu on tullut? Sitä ei kukaan tiedä. Miten elämä on kehittynyt vedessä niin, että kala on noussut maalle ja alkanut kävelemään? Onko pyrstö ja evät itsestään muuttuneet jaloiksi. Ja miten kiduksista ja kalan uimarakosta on itsestään kehittynyt keuhkot? Miten yhdestä lajista on voinut kehittyä kaikki lajit? Luomiskertomuksen mukaan Jumala loi kaikki eläimet "lajiensa mukaan." Miten kaikki tuhannet nisäkäslajit ja linnut ovat voineet kehittyä yhdestä? Mistä kaikki 26 000 kalalajia ovat tulleet? Mistä meret ovat tulleet? Maapallostahan 70 prosenttia on vettä. Onko vesihöyry on tiivistynyt ja tullut sateena alas, ja siitä ovat syntyneet meret. Ei kovin uskottavaa.

Luonto on täynnä ihmeitä, ja me ihmisetkin olemme ihmeellisiä, niin kuin psalmissa 139 sanotaan: "Minä olen ihme, suuri ihme..." Ihmisen kaikki osat ovat ihmeellisiä, esim. silmä on uskomattoman hieno elin, joka toimii läheisessä yhteydessä aivoihin, ja ihmisen keuhkoissakin on 300 miljoonaan keuhkorakkulaa, ja hengittäminen tapahtuu automaattisesti. Ihmisen kädessä on yli 70 liikeakselia, kun apinan kädessä niitä on vain noin viisi. Emme usein tule ajatelleeksi, miten hieno ruumiinosa ihmisen käsi on. Mistä ihminen on saanut puhekyvyn? Ihmisellä on aivoissa puhekeskus, apinalla sitä ei ole. Mistä ihminen on saanut omantunnon, kyvyn päätellä, mikä on oikein tai väärin. Tosin omatuntokin voi paatua, jos ihminen ei kuuntele sen ääntä. Mistä ihminen on saanut järjen, kyvyn ajatella ja tehdä päätelmiä, tehdä tiedettä ja taidetta, kirjoittaa kirjoja jne.

Jos joku sanoisi, että esim. Tuntematon Sotilas - niminen kirja tai jokin auto on syntynyt itsestään, häntä pidettäisiin järjettömänä. Kuitenkin moni ajattelee, että maailmankaikkeus ja elämä maapallolla on syntynyt itsestään, sattumalta. Kuitenkin kaikki, luonnon kauneus ja järjestelmällisyys, todistaa siitä, että joku on tämän kaiken luonut ja suunnitellut, joku meitä paljon viisaampi.

Timo Huuhtanen

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: