Pakollisia valintoja
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Kyljellään olevan laskimen päällä on ruokalusikka. Lusikassa on kolikoita ja sen toiseen päähän on työnnetty peruna. Lusikka toimii kuin vaaka ja on tasapainossa laskimen päällä.

Pakollisia valintoja

Löytyykö sinulta tätä lompakosta: hilloa, massia, pätäkkää, kahisevaa tai edes hiluja? Tätähän ei kasva puussa, sitä ei voi noin vain ottaa seinästä. Tällä on taipumus joko lisääntyä tai vähetä. Joillain se pysyy vakiona. Monella tätä lajia ei ole riittävästi missään kuukaudessa. Jotkut kuulemma kylpevät siinä. Kunpa sitä tulisikin hanasta!

Sitä tulee kullekin, ei ansionsa mukaan vaan elämän epäoikeudenmukaisuuden mukaan. Eväät matkan alkutaipaleella, mutkat ja karikot matkalla, ne ovat erilaiset. Joillain on työkalut mukana, toisilla ei mitään. Rikkinäisin lapioin ja laskutikuin saat tehdä valintoja elämässäsi.

Ilma on ilmaista, melkein kaikki muu maksaa. Pitää olla sitä pätäkkää selvitäkseen, syödäkseen, elääkseen. Moni joutuu valitsemaan, minkä tärkeän asian jättää pois arjessaan tämän vähyyden takia. Olisi mukavampi valita, jos näin ei olisi. ”Ostanko asuinkumppanilleni, kissalleni ruokaa, jota se suostuu syömään tai koiralleni lääkkeet? Vai laitanko viimeiset roponi terveelliseen ruokaan itselleni. Maksanko osan puhelinlaskusta ja sovin loppusumman maksamisesta erissä operaattorin kanssa? Kenen ja minkä vuoro on tässä kuussa? Menenkö junassa pummilla käymään Kelassa siitäkin huolimatta, että konduktööri saattaa jättää minut seuraavalle asemalle? Aikaahan minulla on. Työtä ei ole”.

Se, jolla on varaa, voi valita vapaammin ja iloisin mielin. Ainut, minkä hän joutuu kestämään, on se, että elämässä ei voi siltikään saada kaikkea, vaikka kuinka olisi tuota kahisevaa.

Miten kiertää rahan puute? Sulkea silmät, kiinnittää huomio muuhun, lainata, laskea ja laskea toivoen, että tulos muuttuu positiiviseksi useamman laskutoimituksen jälkeen. Toivo ja positiivisuus ovat hyviä asioita. Mutta faktoja ne eivät välttämättä muuta. 500 euroa miinus 500 euroa on edelleenkin nolla. Vaikka kuinka monesti sen laskisi.

Ei ole halpaa kuollakaan. Tosin omista hautajaisistaan ei tarvitse surra sillä hetkellä, se huoli jää murheellisille surijoille. Mihin on varaa, muistotilaisuus terveyskeskuksen kahviossa ystävien kesken, vainajan kuva asetettuna pöydälle, muistelua, kahvia ja korvapuusti. Vai pitopalvelu ja suuri ilmoitus Helsingin Sanomiin? Rahattomana tätä ei tarvitse onneksi edes miettiäkään. Yksi valintaprosessi vähemmän. Jos tilillä on se ”hautajaisraha” varattuna, kuten äitinikin sanoo, siitä ei tarvinne huolehtia. Tosin tietääkseni ketäänhän täällä Suomessa ei ole jätetty hautaamatta tai muuten saattamatta haudan lepoon rahattomanakaan. Sosiaalitoimi auttaa viime kädessä pienellä budjetilla, jos ei sukulaisiakaan löydy.

Rikastukaamme siis rakkaudessa, antaessaan saa, eikä tarvitse edes käyttää euroja!

Tarja Kataja

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: