Elämäniloa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Lapsia kirkossa 100 vuotta iloa -teepaidoissa.

Elämäniloa

Muutama vuosi sitten vietimme kouluikäisten kanssa juhlavuotta. Tuolloin tuli kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun seurakunnat aloittivat toimintansa kouluikäisille, ja tämä näkyi myös juhlavuoden teemassa - 100 vuotta iloa. Juhlavuotta mainostettiin netissä, kouluissa, kerhoissa ja ylipäätään kaikkialla missä kouluikäisiä kokoontui. Koululaisia kutsuttiin mukaan isoon Yö kirkossa tapahtumaan.

Yksi parhaimmista mainoksista oli tapahtuman t-paita. Seurakuntamme työntekijät olivat pukeutuneet siihen leireillä, päivänavauksissa, kouluvierailuilla ja se oli kerhonohjaajien ”kerhouniformu”. Ulospäin se näyttäytyi paitana, jonka rintapielessä oli tekstiä. Tuo vihreä t-paita valkoisine 100 vuotta iloa teksteineen oli kuitenkin symboli ja kätki sisäänsä voimakkaan viestin.

Vihreä on elämän väri. Nyt keväällä, kun luonto alkaa heräilemään talven jäljiltä ja näemme ympärillämme elämän puskevan esille, on helppo ymmärtää vihreän symbolimerkitys. Kasvua ja heräämistä on ympärillämme, toisin kuin syksyllä ja talvella. Niin yleensä ajatellaan. Elämää on kuitenkin myös kevään ulkopuolella ja kasvuakin tapahtuu kaikessa hiljaisuudessa. Kevät on kuin näyttämö, joka saa kunnian olla esityspaikka pitkään katseilta piilossa olleelle ja kärsivällisesti harjoitellulle ensi-illalle.

Valkoinen on ilon väri. Samoin kuin vihreän kohdalla keväällä, niin talvella valkoisten (korkeiden tai vähän matalampien) hankien keskellä on helppo ymmärtää valkoisen symbolimerkitys. Kun kevätauringon paisteessa katsoo lapsia pulkkamäessä tai hiihtäjiä laduilla, niin ilo heijastuu auringonsäteiden lailla lumesta. Onneksi ilon aika ei rajoitu pelkästään muutamaan keväisen lumiseen kuukauteen, vaan voimme kokea sitä muulloinkin.

Vihreä elämä, valkoinen ilo – vihreävalkoisena elämänilo. Kun katsoin eri tilanteissa kollegoideni ja kerhonohjaajien päällä olevia t-paitoja ja ympärillä olevien lasten intoa ja riemua, niin tuo paita alkoi puhua minulle. Elämä on hieno ja mahtava asia, mutta ei ilman iloa. Vähän kuin vihreäkin olisi ollut paidassamme vain väri muiden joukossa, yksi harmaan sävy ilman valkoista. Vaikka monet asiat yrittävät nakertaa elämästämme iloa, sitä on ympärillämme, jos vain katsomme oikein ja näemme sen.

Joskus tarvitsemme konkretiaa ja meidän tulee nähdä vihreävalkoista muistuttamaan elämänilosta. Voi olla, ettet törmää 100 vuotta iloa t-paitaan (alkaa olla keräilyharvinaisuus), mutta mene ulos ja etsi koivuja. Näin keväällä valkoiseen runkoon kiinnittyneistä oksista pukkaa pintaan pieniä, vihreitä silmuja, elämäniloa.

Iloa elämääsi!

Tommi Aulasmaa

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: