Kaipaan valokuva-albumeita
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
vanha musta järjestelmäkamera puisella pöydällä

Kaipaan valokuva-albumeita

Etsin laatikostani vanhaa filmikameraa rekvisiitaksi kuvauksiin. Sitä ei löytynyt, mutta pysähdyinpä miettimään, kuinka kuvaaminen on vuosien varrella muuttunut.

Muistan, kuinka iloinen olin ensimmäisestä järjestelmäkamerastani 1970-luvulla. Sillä kuvasin monta vuotta ja nuo kuvat ovat vieläkin albumissa helposti katsottavissa. Kuvattava kohde mietittiin tarkoin ja kuvia otettiin vain yksi, maksimissaan kaksi.

Yhdeltä filmiltä tuli 24 kuvaa, kalliimmilla jopa 31 kuvaa. Myös Asaluku (nykyinen Iso) piti päättää jo filmiä ostettaessa, yleisimpiä olivat 100, 200 ja 400 asaa. Eikä sitä sitten kesken kuvaamisen mihinkään vaihdettu. Kun filmi oli täynnä, vietiin se valokuvausliikkeeseen kehitettäväksi ja kuvat olivat noudettavissa noin viikon kuluttua. Vasta sitten näki, olivat otokset onnistuneet.

Nykyisin kuvaaminen digikameroilla ja kännyköillä käy käden käänteessä. Kuvat voi katsoa heti ja samasta kohteesta voi huoletta räpsiä vaikka sata kuvaa, koska se ei maksa mitään. Iso-luvun voi säätää kesken kuvaamisen vaikka kuinka suureksi. Mutta kuvat ovat kertakäyttötavaraa. Ne jäävät kameraan/kännyyn ja ovat katsottavissa näytöstä tai tietokoneella.

En ole viimeisen 17 vuoden aikana saanut aikaan tehdä yhtään kuvakirjaa tai tulosteita kuvista. Jos haluaisin näyttää lomakuvia ystäville, niin pitäisi avata tietokone, kokoontua sen ääreen ja selata kymmenittäin samasta kohteesta otettuja kuvia läpi. Ei kiitos. Monesti myös itse tilanteessa kuvaaminen on melkein tärkeämpää kuin läsnä oleminen.

Oliko aika, jolloin olin enemmän läsnä ja vähemmän kameran takana parempaa kuin aika, jolloin kuvaan kaiken aikaa kaikkea? En tiedä, hyvät puolensa kummassakin, mutta huomaan kaipaavani valokuvakansioita elämäni 17 viimeisestä vuodesta. Päätän taas kerran, että käyn tuhannet kuvani läpi ja teetän niistä valokuvakirjan/vuosi. Kuten päätin viime vuonna ja sitä edeltävänä vuotena…

Tuula Rasilainen

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: