Yksinäisyys ja tyhjiön täyttäminen
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mies ikkunassa.

Yksinäisyys ja tyhjiön täyttäminen

Vähän aikaa sitten kävin onnittelemassa erästä lähes 100-vuotiasta vanhusta. Hän asuu omassa kerrostaloasunnossaan kissansa kanssa.

Keskustelussa tuli esille, että hän on hyvin paljon yksin. Kaupan ruokapalvelusta hän saa kerran viikossa ruokakassin, joka tuodaan hänelle kotiovelle, ja tuojan kanssa vaihdetaan muutama sana. Lapset käyvät joskus katsomassa ja soittavat silloin tällöin. Mutta suuren osan tuo virkeä vanhus on yksin asunnossaan. Ulkona hän ei enää oikein kykene liikkumaan, kun jalka on kipeä.

Siinä keskustellessa hän kertoi, että hän laulaa kissalleen virsiä, ja kissa kuuntelee! Näin yksinäisyys helpottuu joksikin aikaa.

Tänä päivänä, jolloin aineellinen hyvinvointi koko ajan lisääntyy, yksinäisyyskin lisääntyy. Kuulemma Helsingissä yli 40 prosenttia yksityistalouksista on yhden hengen talouksia. Valtava määrä ihmisiä asuu yksin omassa huushollissaan.

Elämme individualistista aikaa, jolloin yksilöllisyys korostuu. Ihmiset keskittyvät itseensä ja oman elämän ja hyvinvoinnin rakentamiseen. Harrastuksilla, liikunnalla, ruokavaliolla ja viihteellä yritetään löytää elämälle sisältöä ja tarkoitusta.

Ranskalainen 1600-luvulla elänyt matemaatikko ja fyysikko Blaise Pascal on sanonut, että Jumala on luonut ihmiseen tyhjiön, jonka vain Hän voi täyttää. Niin kauan kuin tuo tyhjiö on olemassa, ihminen on pohjimmiltaan yksinäinen ja onneton. Hän harhailee janoissaan erämaassa  tietämättä, millä jano lähtee. Monet koettavat täyttää tyhjiötä työllä, rahalla, vallalla, päihteillä, urheilulla, syömisellä, laihduttamisella, tietämisellä, osaamisella, omistamisella, itsensä hoitamisella ja ties millä. On vain yksi, joka voi täyttää tuon tyhjiön pysyvästi: Jeesus Kristus.

Pascal todisteli, että Jeesukseen uskominen on teoreettisestikin kannattavaa. Vaikka ei voitaisikaan tietää, onko Jumala olemassa vai ei, Häneen kannattaa silti uskoa siksi, että näin saavutettava palkinto, iankaikkinen elämä, on äärettömän suuri. Uskomalla Jeesukseen on mahdollista saavuttaa suurin mahdollinen voitto. Sillä jos Jumala on olemassa ja Jeesus elää, mutta ihminen ei usko Häneen ja joutuu epäuskonsa tähden kadotukseen, hän kärsii kaikkein suurimman mahdollisen tappion, järkeili Pascal.  

Timo Huuhtanen
Jokelan aluepappi

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: