Ensimmäinen enkeli, viimeinen villahousu
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Vauva nukkuu.

Ensimmäinen enkeli, viimeinen villahousu

Ensisuudelma ja ensimmäinen yhteinen koti jäävät lähtemättömästi mieleen, samoin ne villahousut viimeisen jalassa.

Minä muistan, kuinka nuorena ja arkana ensisynnyttäjänä olin Kätilöopistolla. Kun lähdimme pienen nyytin kanssa sairaalasta, muistan, kuinka mieleeni nousi ajatus. että noin ne vaan uskaltavat päästää meidät vauvan kanssa kotiin. Tuohon aikaa 1980-luvulla oli synnytysosastoilla tapana, että vauvat ovat suurimman ajan ”vauvalassa” eli kyvykkäiden kätilöiden ja hoitajien huomassa ja vauvat tuotiin aina välillä vain syömään äitiensä viereen. Se, että olin juuri valmistunut lastentarhanopettajaksi, ei antanut minulle uskoa itseeni pienen lapsen hoitajana. Sairaalassa vauva oli ikään kuin hoitajien ”omaisuutta” ja avuttomat vanhemmat tosi ensikertalaisia, kuten minä koin.

Meillä on paljon sanoja, jotka kertovat jonkin asian olevan ensimmäinen. Taannoin soitin ensiapuun, siihen tuttuun 112-numeroon. Ensihoitajat tulivat ja tutkivat. Minä sain jakaa huoleni toisille, vastuun taakka ja pelko helpottivat.

Ensimmäinen aloittaa, viimeinen lopettaa. Loppujen jälkeenkin on uusia alkuja, vaikka joskus jonkun loppuminen saattaakin tuntua maailmanlopulta. Toiseksi jääminenkin voi satuttaa tosi paljon, varsinkin rakkaudessa ja urheilussa. Entä, olitko sinä se vihoviimeinen pesäpallojoukkueeseen valittu koulun urheilutunnilla?

Viimeisiä kertoja mahtuu elämään monenlaisia ja paljon. Viimeinen silmäys lapsuudenkotiin, viimeinen työpäivä jne.

Muistan, kun miehelleni tuli viimeinen puhelu hänen ystävältään: ”tämä taitaa olla viimeinen suvi”. Niin se olikin, syöpä vei juuri 50-vuotta täyttäneen miehen. Jätimme viimeiset jäähyväiset hänelle ennen kuin syksyn ensimmäiset lehdet leijailivat maahan Kouvolan vanhalle hautausmaalle.

Diakoniatyössä on tullut tutuksi käsite ”viimesijainen”, sitähän toimeentulotuki on. Sosiaalitoimelta siirtyi jokunen vuosi sitten perustoimeentulotuki Kelan maksettavaksi ja sosiaalitoimeen jäi harkinnanvarainen toimeentulotuki. Ennen toimeentulotuen saamista pitää varmistaa, että muut lakisääteiset avut on jo haettu ja saatu.

Kaikki päättyy aikanaan, on se viimeinen päivä täällä maan päällä. Ennen ns. viimeistä porttia on monta alkua ja loppua. Olitpa ensimmäinen tai viimeinen eri asioissa, kannattaako tuota murehtia. Ensimmäisethän kuulemma tulevat viimeisiksi ja päinvastoin.

Alfa ja omega, alku ja loppu, ensimmäinen ja viimeinen. Tiesitkö, että aakkosten ensimmäinen Alfa ja viimeinen Omega symboloivat yhdessä iankaikkista Kristusta. Kreikkalaisten aakkosten ensimmäinen kirjain alfa ja viimeinen omega, ”Jeesus on ensimmäinen ja viimeinen, iankaikkinen Kristus, alku ja loppu”. (Ilm. 22:13) ...

Entä muistatko, mikä on Raamatun ensimmäinen sana?

Tarja Kataja

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: