Luottamushenkilö kysyy kansainvälisestä työstä, osa 4/10

Luottamushenkilö kysyy kansainvälisestä työstä, osa 4/10

Luottamushenkilö Ulla Siimes

• KERTOO, mikä tässä ajassa on tuonut iloa
  • KYSYY Aaro Rytköseltä hänen työstään ja elämästään Omanissa
  • Aaron UUTISKIRJE löytyy ihan tekstin lopusta

LYHYESTI: Seurakuntamme tukee Omanissa Aaro Rytkösen työtä Al Amana -keskuksen strategiajohtajana Suomen Lähetysseuran kautta. Al Amana -keskus keskittyy uskontojenväliseen – erityisesti kristittyjen ja muslimeiden väliseen – dialogiin. Työn tarkoituksena on edistää uskontojen rauhanomaista rinnakkaiseloa Omanissa, Lähi-idässä ja koko maailmassa. Seurakuntamme tukee lähetystyötä yhteensä kahdeksassa eri maassa.

Ulla, mikä sinulle on tuonut tässä ajassa iloa?

Minulle iloa on tuonut mahdollisuus ajatella ja toimia uudella tavalla. Omaa työtäni järjestöjohtajana teen pääosin etänä ja kaipaan kovasti työyhteisöni tapaamista kasvokkain, mutta samalla olen voinut iloita siitä, että saan olla kotona aamulla lähettämässä alakouluikäiset lapseni kouluun ja iltapäivällä ottamassa heitä vastaan koulun jälkeen. Lapsiperhearjen hektisyys on hieman rauhoittunut. Toivon, että osaamme pitää tästä kiinni, vaikka pandemia-tilanne toivottavasti vähitellen helpottaakin. Iloa minulle tuovat oman perheen lisäksi luonto, liikkuminen ja musisointi.

Entä mitä haluaisit kysyä Aaron työstä Omanissa?

1. Aaro Rytkönen, mitä työsi uskontojenvälisen dialogin edistämiseksi ihan käytännössä pitää sisällään?

Eläminen Omanissa on ollut käytännössä kristittynä elämistä, jota kautta tulee päivittäin kohtaamisia eri uskontoihin, erityisesti islamiin kuuluvien kautta. Tässä oman uskon ja kristittynä olemisen todeksieläminen on yksi suurimmista asioista Omanissa ollessani. Tällä hetkellä Al Amana -keskus toimii pääosin online-moodissa, sillä Omanin pandemiatilanne on erittäin huono ja maahan ei pääse ilman oleskelulupaa. Siksi Al Amana -keskuksen aiempi perustoiminta, joka on sisältänyt uskontojenvälisten ja -sisäisten ryhmien isännöinnin keskuksen tiloissa, on tauolla ja järjestämme erilaisia keskustelutilaisuuksia ryhmille zoomin, teamsin ja muiden apuvälineiden avulla.

2. Mikä työssäsi Al Amana -keskuksessa on sinusta erityisen kiinnostavaa? Ja toisaalta erityisen haasteellista?

Minua Al Amanassa on kiinnostanut erityisesti sen historia ja erityinen paikka. Keskuksen työ perustuu yli 125 vuotiseen kristilliseen lähetystyöhön Omanissa, jossa paikalliset ovat oppineet luottamaan kristilliseen toimijaan, ensin terveydenhuollon ja koulutuksen saralla ja nyt viimeiset vuosikymmenet uskontodialogin saralla. Oman on maa, jonka politiikkana on tukea dialogia eri tasoilla ja pyrkiä pienenä maana ratkaisemaan ongelmia ja konflikteja. Ei olemaan niiden osapuoli. Tällä hetkellä suurin haaste on tietenkin korona-pandemia, joka estää konkreettiset tapaamiset. Ne ovat todella tarpeen rauhan ja sovinnon edistämiseksi, sillä keskustelut kasvokkain ja sitä kautta toisen ymmärtäminen ja oppimaan tunteminen ovat todella tärkeitä kun haetaan pysyvää muutosta.

3. Millaisia tuloksia olette työssänne uskontojenvälisen dialogin edistämiseksi saavuttaneet?

Olemme pystyneet avaamaan yhteyksiä eri tavoin ajattelevien välillä ja auttaneet ihmisiä ja ryhmiä tutustumaan toisiinsa neutraalissa ympäristössä. Ennen korona-pandemiaa meillä vieraili ryhmä nigerialaisia imaameita ja pappeja. He eivät halunneet tavata omassa maassaan sillä he eivät löytäneet neutraalia paikkaa. Sen sijaan he tulivat mielellään muslimimaassa toimivan kristillisen toimijan isännöimäksi. Tämä workshop-viikko auttoi heitä tutustumaan toisiinsa ja luottamaan toinen toisiinsa. Tätä kautta he ovat voineet nyt myöhemmin jatkaa keskusteluita ja etsiä yhdessä keinoja miten he toimivat omassa maassaan vaikeiden asioiden ratkaisemiseksi. Näitä vaikeita asioita Nigeriassa on erityisesti maassa riehuva boko haram -terroristiryhmä ja imaamit ja papit tekevät nyt paremmin töitä ryhmittymän toiminnan estämiseksi. Samanlaista yhteistyötä teimme Suomen Lähetysseuran kanssa heidän tansanialaisten kumppaneiden kanssa. Luterilaisen kirkon ja islamilaisen yhteisön edustajat kokoontuivat Omanissa ennen korona-pandemiaa ja tämän jälkeen yhteisöiden yhteistyö on ollut paljon vahvempaa.

4. Mikä työssäsi ja elämässäsi Omanissa on yllättänyt sinut positiivisesti?

Oman on kuvankaunis maa jossa elää erittäin ystävällisiä ja vieraanvaraisia ihmisiä. Maa on piilotettu timantti, jossa eletään vaatimattomasti ja perinteisesti. Omanissa harjoitetaan pääasiassa ibadi-islamia, joka ei ole sen enempää sunni kuin shia -suuntaus. Ibadi-islam on suvaitsevaa ja konservatiivista. Näitä kahta sanaa ei yleensä Suomessa yhdistetä toisiinsa. Mutta Omanissa perinteet ovat kunniassa ja samalla suhtautuminen toisin uskoviin ja muihin kulttuureihin on erittäin avointa ja suvaitsevaa. Tämä on ollut erittäin hienoa huomata.

Mikäli haluat lukea enemmän
seurakuntamme lähetys- ja kansainvälisestä työstä

ota yhteyttä Johanna Makkoseen:
**@**
tai p. 040-740 8191. Lähetämme sinulle kirjepostitse tai sähköpostitse uutiskirjeitä.

pdf liite

Aaro Rytkösen uutiskirje maaliskuussa 2021