Luottamushenkilö kysyy kansainvälisestä työstä, osa 8/10.
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Ilkka Ertimo

Ilkka Ertimo

Luottamushenkilö kysyy kansainvälisestä työstä, osa 8/10.

Luottamushenkilö Ilkka Ertimo

  • KERTOO kuulumisiaan
  • KYSYY SAT-7 satelliittitelevisiotyöstä
    Kysymyksiin on vastaamassa
    Etu-Aasian nimikkolähettimme.

LYHYESTI: Seurakuntamme tukee SAT-7, kristillistä satelliittitelevisiotyötä.
SAT-7 televisiolähetykset ovat monille väylä kuulla evankeliumi ja saada tietoa kristinuskosta. Eristyksissä eläville kristityille SAT-7 on rohkaisun lähde. Kanava lähettää myös käytännön elämää tukevia ohjelmia, jotka auttavat esimerkiksi pakolaisleirien vaikeissa oloissa. 
 

Mitä tämä aika on merkinnyt sinulle, Ilkka?

Kun kuulun ikäni puolesta erityistä suojelua ja varjelua vaativaan riskiryhmään, olemme puolisoni kanssa varsinkin epidemian ensi kuukausina, tarkoin harkinneet tekemisiämme ja tapaamisiamme. Kaikkein rankinta on ollut se, että tapaamiset lasten, lastenlasten ja ystävien kanssa ovat olleet valitettavan harvinaista herkkua. Omien lasten huoli vanhempiensa terveydestä ja sen myötä tapaamisten rajoista, on ollut koskettavaa.

Kulttuuripalveluiden ahkerina käyttäjinä, teatterit, konsertit ja taidenäyttelyt ovat olleet pääosin katkolla mutta jossain sentään käytiin ennen Omikronin tuloa. Kokoukset, joita minulla seurakunnan aktiivisena luottamushenkilönä riittää, on pidetty pääosin TEAMSin välityksellä etänä. Tämä toimii ja asiat tulevat hoidetuksi, mutta ihmisten kaipuuta se ei lievitä.

Korona on merkinnyt myös entistä runsaampaa ulkoilua ja liikuntaa, kun toiminta sisätiloissa oli miltei tyystin vaiennut. Kesällä on onneksi Tuusulanjärvi, jolla puinen soutuvene, usein eväät kyydissä, miltei päivittäin niin tuulessa kuin tyynessäkin liikkui. Joskus koko järven kiertäen, usein vain Vanhankylän- tai Halosenniemessä eväillä poiketen.

Talvella järvi ei souteluun taivu enkä omista enää suksia tai luistimia. Nastakengät, joilla järven jäällä ja liukkailla väylillä liikun, sentään omistan ja suosittelen niitä kaikille. Meni taas katkolle vesijumppa, äijäjumppa ja kilometrin uinti, harmittaa. Kotona jumppamatto tykötarpeineen osin korvaa uimahallin jumpat, mutta ei kavereitten tapaamista ja tarinoita. Kelillä kuin kelillä, matka taittuu miltei aina jalan, jolloin edes peruskunto, uimahallin sulkemisesta huolimatta, pysyy yllä. Koska olen innokas lukija, kirjastojen sulkeminen aikanaan harmitti, mutta omassakin hyllyssä luettavaa riitti. Ja nyt sentään kirjastot ovat pysyneet auki.

Ja mitä tästä ajasta käteen on jäänyt tai opittu. Ehkä se, että koronan myötä on oppinut nauttimaan vähemmästä. Ennen piti päästä kauas maailmalle, nyt nautintoa tuo vaikka huima HSL-matka Jokelasta Siuntioon tai lähijunamatka Tampereelle. Ja se, että osaa arvostaa entistä paremmin läheisiään, muiden ihmisten kohtaamisia, nämäkään kun eivät ole itsestään selvyyksiä. Ja vielä se, että harmitukseen ei kuolle ja että pitää osata oppia nauttimaan jokaisesta eletystä hetkestä, ajan mittaan jopa vaikeistakin. Ja kun joskus palataan uuteen normaaliin, toivottavasti silloin osaa sitä normaalia entistä paremmin arvostaa. Ja että elämä on laiffia, kuten Nykäsen Matti niin viisaasti toteaa.

 

Entä mitä haluaisit kysyä Etu-Aasian läheteiltämme SAT-7 työstä?

1.Missä maissa SAT-7 lähetyksiä voi kuunnella ja millainen kuulijamäärä lähetyksillänne on? Onko maita, joissa lähetyksiänne ei voi kohdentaa tai niiden kuunteleminen on kiellettyä?

SAT-7:n satelliittitelevisiolähetykset näkyvät suunnilleen Marokon ja Afganistanin välisellä kaistaleella länsi-itä suunnassa ja pohjois-eteläaksellilla Sudanin ja Bulgarian kokoisella kaistalla. Arabian, Farsin ja Turkin kieliset kanavilla on katsojatutkimuksen mukaan noin 25 miljoonaa viikoittaista katsojaa. Teknisesti satelliitti-tv:n näkyvyyttä on vaikea rajata valtiollisten toimijoiden taholta. Tyypillisesti satellitti-tv onkin sanan- ja uskonnonvapauden henkireikä monissa maissa, joissa ko. vapauksia on muutoin rajoitettu. Tilanne vertautuu vaikkapa siihen, kuinka Suomen tv-lähetyksiä katseltiin Virossa neuvostoaikana.

Satelliitti-tv:n lisäksi SAT-7:n lähes kaikki sisällöt ovat saatavilla erilaisten verkkopalveluiden kautta. Esimerkiksi Facebookissa ja YouTubessa, jossa SAT-7 on tilaajamäärissä laskettuna suurin kristillinen arabiankielisiä sisältöjä tuottava taho. Viime vuonna alkoi myös suoratoistopalvelu SAT-7 PLUS, joka toimii kaikilla kolmella kielellämme. SAT-7 PLUS (sat7plus.org)

Se muistuttaa esim. Ylen Areenaa ja Netflixiä ja sitä voi katsella kaikkialla internetin välityksellä.

Pääsyä verkkosisältöihin rajoitetaan monissa Lähi-idän maissa. Lisäksi on on alueita, joilla internetkattavuus on erittäin heikko tai sen käyttö on hyvin kallista. Toisaalta osassa aluen maita internetkattavuus on korkeimpia koko maapallolla ja internetkattavuuden kasvu on esimerkiksi Egyptissä on huomattavan nopeaa.

2. Millaisen merkityksen uskotte lähetyksillänne olevan kanavienne kuuntelijoille ja kuinka monta henkilöä kastetaan niiden pohjalta Kristilliseen uskoon? Koska olettaisin lähetyksenne kohdentuvan Islaminuskoisiin maihin, onko kristityillä näissä maissa muita mahdollisuuksia kuulla Jumalan sanaa?

SAT-7:n merkitys korostuu varsinkin eristyksissä elävien kristittyjen elämässä, jotka eivät välttämättä tunne ketään muita kristittyjä tai eivät voi vapaasti ilmaista uskoaan. Hengellisen annin lisäksi ohjelmissa käsitellään paljon niitä ongelmia, joita alueen ihmiset kohtaavat. Esimerkiksi korona-aikana on käsitelty ammattipsykologien kanssa henkistä jaksamista ja perheväkivaltaa. Kouluikäisille tehdään opetusohjelmia arabiaksi. Pelkästään Libanonissa elää kymmeniä tuhansia lapsia, joiden mahdollisuudet koulunkäyntiin ovat rajalliset. Puhumattakaan konfliktialueista kuten Syyria tai Jemen.

Lisäksi ekumenisena toimijana meillä on rooli kirkkokuntien välisen yhteyden luojana käytännön tekemisen tasolla. Joissakin maissa SAT-7 on ensimmäinen ja edelleen yksi harvoista tahoista, joka kerää niin vanhojen kirkkojen kuin protestanttienkin edustajat saman pöydän ääreen.

On vaikea saada tilastoja kastetuista. SAT-7:n ohjelmasisällöt saattavat joskus olla yksi pieni tekijä matkalla, jolla ihminen löytää kristillisen uskon. Jos yhteyttä ottavan henkilön alueella on kristillisiä seurakuntia, pyrimme viimekädessä ohjaamaan heitä niihin, joissa myöskin kaste voidaan toimittaa. Joskus eristyksissä olevilla ihmisillä SAT-7 saattaa jäädä ainoaksi tahoksi, joka tarjoaa kristittyjen yhteyttä ohjelmiensa ja katsojapalveluidensa kautta. Ennätysvuonna 2020 saimme lähes 400 000 yleisökontaktia. Näistä suurin osa tuli sosiaalisen median kautta. Lukuun laskettiin useamman lauseenvaihdon sisältäneet keskustelut js puhelinsoitot.

Vaikka työmme kohdistuu valtauskonnoiltaan Islamilaisiin maihin, ei SAT-7 tee käännytystyötä, vaan sen päätehtävä on olla kristittyjen ääni ja media aluella. Tässä onkin oltava hyvin tarkkana, sillä käännytyöksi tulkittava toiminta saattaa aiheuttaa hyvin voimakkaita reaktioita, joista voi olla suurta haittaa alueen kristityille. Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassahan on myös miljoonissa laskettavat kristityt vähemmistöt, jotka edustavat laajaa kirjoa vahoista idän kirkoista uudempiin protestanttisiin kirkkokuntiin. Toki käytännössä yleisöön kuuluu varsin paljon ei-kristityiltä, joiden kysymyksiin ja hengellisiin tarpeisiin pyritään tietenkin vastaamaan. Yleisöpalveluihin on omat tiiminsä ja paikalliset yhteistyökumppanit.

3. Miten toimintanne rahoitetaan ja kuinka monta kirkkoa, seurakuntaa tai kristillistä yhteisöä toimintaanne tukee?

Televisiotoiminta ja verkossa julkaistavat sisällöt tavoittavat yleisönsä erittäin hyvin, mutta samalla toiminta on melko kallista myös halvan työvoiman maissa. Studioteknologian hankinta, käyttö ja ylläpito maksavat. Samoin erilaiset lähetystoimintaan liittyvät lisenssi- ja lupamaksut ovat varsin korkeita.

SAT-7:n rahoitus perustuu kumppanuussuhteisiin lähinnä kristillisten järjestöjen ja kirkkojen kanssa. Yhteistyökumppaneita paljon ympäri maailmaa ja niillä on hyvin erilaisia tapoja tukea SAT-7:n työtä, taloudellinen tukeminen on varmasti yleisin tuen muoto. Lisäksi on myös erilaisia yksittäisiä keräyskampanjoita. Yhteistyökumppaneiden lukumäärää en äkkiseltään löytänyt, mutta niitä on useita kymmeniä.

Suomalaisia kumppaneita ovat lähinnä luterilaiset lähetysjärjestöt Kansanlähetys, Sansa, SLEF ja Lähetysseura sekä tätä kautta tietysti monet paikallisseurakunnat yhteistyössä kirkkomme järjestöjen kanssa. Lisäksi on joitakin yksittäisiä media-alan toimijoita. Pohjoismaiden osuus
SAT-7:n kumppaneina on ollut merkittävää koko sen yli 25 vuotisen historian ajan. Pohjoismaisten kumppaneiden erityispiirre on myös henkilöstöresurssien tarjoaminen kameroiden takapuolella tapahtuvaan työhön. Tälläkin hetkellä SAT-7:n palveluksessa on useita suomalaisia ja tanskalaisia erilaisilla sopimuksilla.

Iso-Britanniassa ja Pohjois-Amerikassa SAT-7:lla on myös varainhankinnan parissa työskenteleviä henkilöitä ja niistä tulee myös merkkittävä osa SAT-7:n rahoituksesta. Myös Kaukoidässä ja Brasiliassa on päänavauksia varainhankinnan osalta.

Erityisesti luonteeltaan diakonisiin projekteihin on saatu ajoittain myös EU:n ja yksittäisten valtioiden merkittävää rahoitusta. Viimeisimpänä Libanonissa käynnistyi juuri SAT-7:n johtama ja Tanskan valtion rahoittama pitkäkestoinen koulutus, joka pyrkii lisäämään maan eri etnisten ryhmien ja pakolaisten välistä yhteisymmärrystä. Lopputulemana pitäisi olla myös jotain tv:ssä näytettävää.

Mikäli haluat lukea enemmän 
seurakuntamme lähetys- ja kansainvälisestä työstä 

ota yhteyttä Johanna Makkoseen: 
**@**
tai p. 040-740 8191. Lähetämme sinulle kirjepostitse/ sähköpostitse uutiskirjeitä.