Antakaa anteeksi toisillenne
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
kaksi nuorta aikuista istuu penkillä toisistaa poispäin kääntyneenä

Antakaa anteeksi toisillenne

Kristinuskon ydinsanoma on syntien anteeksiantamus. Sen tähden Jumala lähetti Poikansa maailmaan, että hän sovittaisi syntimme, koska synti erottaa meidät Jumalasta. Tämä Jumalan pelastussuunnitelma toteutui, kun Jeesus kuoli puolestamme sovittaen syntimme. "Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa", kirjoittaa Paavali (2. Kor.5:17).

Koska Jumala on meitä näin paljon rakastanut, että hän antoi ainoan Poikansa, se velvoittaa meitä antamaan toisillemme anteeksi. Jumalan rakkaus vaatii meitä tekemään siitä oikea johtopäätös, ja se on se, että olemme valmiit antamaan toisillemme anteeksi silloin, kun siihen on aihetta.

Usein se on vaikeaa, jos olemme kokeneet vääryyttä, jos meitä on loukattu jossain asiassa pahasti. Voimme ajatella, että emme voi mitenkään antaa anteeksi, koska olemme kokeneet niin pahan loukkauksen, mitätöinnin tai vähättelyn. Voi mennä vuosia, jopa vuosikymmeniä ennenkuin kykenemme edes ajattelemaan anteeksiantamista. Se katkeroittaa ja vaikuttaa koko elämään haitallisesti.

Anteeksiantaminen on kuitenkin tahdon, ei tunteen asia. Ei vihkipariltakaan kysytä, tuntuuko siltä, että voisit rakastaa myötä- ja vastoinkäymisessä, vaan tahdotko rakastaa. Sama pätee anteeksiantamisessakin. Tahdon antaa anteeksi, tuntuu miltä tuntuu. Päätän antaa anteeksi, vaikka se ei olekaan helppoa. Ei Jeesuksellekaan ollut helppoa antaa anteeksi pahantekijöilleen, mutta hän antoi rukoillen: "Isä anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä he tekevät."

Timo Huuhtanen