Adventin aika
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Jouluseimiasetelma

Adventin aika

Adventin aikaan ja jouluun liittyy valtavasti toiveita ja odotuksia. Pitkän ja pimeän syksyn jälkeen kaivataan mukavaa yhdessä oloa, joulun valmistelua ostoksien ja erilaisten tapahtumien myötä. Turvallista rauhoittumista omiin ja suvun yhteisiin perinteisiin.

Muutama viime vuosi on tuonut mukanaan paljon uutta ja odottamatonta, paljon epävarmuutta. Koronan myötä meidän jokaisen maailma on muuttunut jotenkin.

Muutoksen vastapainona saattanut herätä kaipuu vanhaan, aiempaan, tuttuun ja turvalliseen. On välillä raskasta elää sen kanssa, että muutos on jatkuvaa, uusi normaali. Myös tästä syystä adventin ja joulun ajalta toivotaan muuttumattomuutta, pysyvyyttä.

Kirkossa vaalitaan perinteistä ja tuttua. Adventin alussa laulettava Hoosianna-hymni kuuluu näihin perinteisiin. Ensimmäisenä adventtina luetaan Raamatusta, miten suuret kansan joukot riensivät juhlimaan Jerusalemiin ratsastavaa Jeesusta ja tervehtivät häntä Hoosianna-huudolla. Se tarkoittaa auta, pelasta ja se on tervehdys, joka tuon ajan perinteissä oli varattu kuninkaalle.

Mutta juuri tuossa hetkessä Jeesus tuli rikkomaan perinteitä. Hän ei ollut maallinen kuningas vaan hänessä Jumalan rakkaus murtautui ihmisten maailmaan aivan uudella tavalla.

Jeesus asettuu hiljaisesti heikon, säröisen, voimattoman ihmisen vierelle ja tarjoaa apuaan. Sama sanoma on joulun ytimessä, seimen lapsessa. Jumalan rakkaus tulee aivan lähelle, aivan todeksi. Ihmisen ei tarvitse tehdä mitään ansaitakseen Jumalan rakkautta, se tarvitsee vain ottaa vastaan.

Adventin ja joulun suuret kertomukset pysyvät samana vuodesta toiseen. Jumalan rakkaus pysyy muuttumattomana. Riippumatta siitä, mitä tapahtuu meille, meissä ja meidän ympärillämme. Jumala on ja pysyy, vaikka ihminen ei häntä muista tai häneen usko.

Jumalalla on aina ihmisiä kohtaan hyvä tahto. Hän haluaa auttaa ja antaa anteeksi. Hän on itsestäänselvyys, jota saa pitää itsestäänselvyytenä. Muuttumaton, joka auttaa, kun paljon muuttuu. Jumalan rakkauden varassa saamme kulkea läpi adventin, kohti joulua. Myös tänä vuonna. 

Sini Honkanen