Itsenäisesti yhdessä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mies ja tyttö polulla.

Itsenäisesti yhdessä

Itsenäisyys on hyvä juttu. Sekä valtiolle että yksityiselle ihmiselle. Eihän kukaan meistä selviä ilman apuja elämänsä aikana. Ja tuskin se on ihmiselle mikään hyvä tavoitekaan. Tekee hyvää olla vähän riippuvainen toisista ja osata pyytää ja antaa apua.

Jos ei voi olla itsenäinen jostain syystä, on huojentavaa, jos tukija ja valtaa käyttävällä on viisautta kuunnella ja kunnioittaa. On ihanaa, jos itsenäisyytemme jakaja, auttaja ja tukija on turvallinen ja miksei hauskakin. Elämä kommelluksineen ja ihmisen omituisine tapoineen on elämän suola ja hymyn aihe.

Itsenäisyys on vahvuutta, mutta myös joskus jääräpäistä oman päänsä pitämistä. Minä-ite tahtoo tehdä asioita omalla tavallaan. Voi olla vuorotellen itsenäinen, itsepäinen, itsekäs, itsevaltias tai vaikka trendikkäästi itsellinen.

Kun joudumme elämässämme luopumaan itsenäisyydestämme, niihin jäljellä oleviin asioihin on erittäin tärkeää voida vaikuttaa. Ihminen haluaa juuri määrätynlaista kahvia, määrätyn värisen huivin kaulalleen, ei suostu maistamaan uutta ruokalajia jne. Kukapa ei haluaisi päättää asioistaan mahdollisimman pitkään ja itsenäisesti. Jos haluaa laittaa kahviinsa 14 palaa makeutusainetta ja jättää kahvista juomatta puolet, sallittakoon se. Näin ei tule pahaa mieltä vaan voidaan ottaa elämä rennommin.

Tarja Kataja

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: