Miten meidän pitäisi toimia?
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Punaisten ruusujen päällä valkoinen maski asetettuna sydämen muotoon

Miten meidän pitäisi toimia?

Koronarajoitukset ovat taas tiukentuneet ja vaikuttavat myös seurakunnan toimintaan. Seurakunnassakin täytyy noudattaa Aluehallintoviraston määräyksiä.

Ymmärrän, että harmittaa, kun olemme joutuneet laittamaan tilaisuuksiimme koronapassin tarkastuksen. Meitäkin Tuusulan seurakunnassa harmittaa, että olemme joulun alla taas joutuneet tilanteeseen, jossa on rajoitettava osallistujamääriä.

Mutta miten voisimme toimia seurakunnassa niin, että emme pahoittaisi ihmisten mieliä?

Vaihtoehtomme ovat vähissä. Joko otamme konsertteihin ja kauneimmat joululaulut -tilaisuuksiin 20 henkilöä tai tarkastamme koronapassin tai perumme tilaisuudet. Me päädyimme tarkastamaan koronapassin, koska silloin voimme ottaa kirkot ja salit täyteen ihmisiä eikä ovia tarvitse sulkea 20 ensimmäisen tulijan jälkeen.

Ymmärrän, että koronapassin tarkastaminen harmittaa. On ihmisiä, joilla ei koronatodistusta syystä tai toisesta ole ja koronapassin tarkastaminen voi tuntua epäoikeudenmukaiselta. Mutta en ymmärrä sitä, että ihminen eroaa sen takia kirkosta. Tai koko perhe. Tai koko suku. Koska tilanne ei ole mitenkään riippuvainen seurakunnasta. Voisimme toki olla järjestämättä yhtään tilaisuutta, jotta rokottamattomien mieli ei pahentuisi, mutta olisiko se oikein niitä rokotettuja kohtaan, jotka jäisivät paitsi joululauluista tämän takia?

Tuusulan kirkossa esitetään myös konsertteja, jotka eivät ole seurakunnan järjestämiä, näissäkin tarkastetaan koronapassi. Seurakunta on siis vain vuokrannut kirkon konsertin järjestäjälle. Tällaisessakin tapauksessa olemme saaneet viestin, että koko suku eroaa kirkosta, koska konsertissa kysytään koronapassia. Oikeampi osoite olisi ehkä ollut ilmoittaa konsertin järjestäjälle, että ei enää koskaan tule kyseisen esiintyjän konserttiin, koska he kysyvät koronapassia.

Uskon ja toivon, että nämä äkkipikaisuuksissa lausutut eroilmoitukset eivät väistämättä johda eroon, vaan mieli rauhoittuu ja ymmärretään, että seurakunta on muutakin kuin konsertteja ja laulutilaisuuksia. Usein on vaikea tehdä valintoja, jotka miellyttäisivät kaikkia.  Näin lienee myös monissa perheissä. Ei perheestäkään erota siksi, että on erimielisyyksiä, vaan ne pyritään selvittämään.

Seurakuntaa voi myös verrata perheeseen, jossa on paljon erilaisia mielipiteitä. Sen sijaan, että lähdetään ovet paukkuen, voisi myös keskustella vaihtoehdoista – mitä voisimme tehdä toisin? Olemme yrittäneet löytää ratkaisua Kauneimpien joululaulujen suhteen siten, että osaan on mahdollista osallistua myös verkossa. Tarkoituksemme on palvella kaikkia mahdollisimman hyvin ja tasapuolisesti. Tulee kuitenkin ymmärtää, että jokainen on myös vastuussa omista valinnoistaan ja valinnoilla on aina seurauksia, jotka tulee hyväksyä. Tiedän, että kaikki eivät voi ottaa rokotetta, mutta tuleeko meidän sen takia lopettaa toiminta? Onko se oikein ja kohtuullista?

Toivotan kuitenkin rauhallista ja ennen kaikkea Jumalan siunaamaa joulun aikaa niin kirkkoon kuuluville, kirkkoon kuulumattomille ja kirkosta eroaville. Toivon, että rajoitukset eivät tiukkene, jolloin voimme järjestää jouluaaton hartaudet siten, että tiloihin otetaan 1/3 maksimiosallistujamäärästä. Silloin ei tarvita koronapassia.

 

Tuula Rasilainen

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: