Reunan yli kurkkijan paluu
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Reunan yli kurkkijan paluu

Niin kuin linnunpoika, joka kurkkii pesästään, meitäkin nyt tuuli kutsuu lentämään. Tuo edellä oleva Pekka Simojoen laulu tuli kesällä monta kertaa mieleeni, kun katselin takapihamme omenapuun oksanhaaraan pesänsä tehneet varpusen (en tunne lintuja, mutta veikkaus ei taida mennä pahasti pieleen) poikasia. Emon lehahtaessa lentoon, alkoi välittömästi kolme nokkaa kurottelemaan pesästä kohti korkeuksia. Kurkkimisesta ei ollut vielä kyse, ehkä enemminkin ympäristön havainnoimisesta ja tietenkin ruuan odottamisesta. Olimme kesällä lomareissulla ja ennen lähtöämme vaimoni oli huomannut oravan pyörineen pesän ympärillä ja hätyytelleen poikasia. Oliko syy tuon oravan vai korkeuksia tavoitelleiden poikasten nokkien suunnan kääntymisen, mutta palattuamme lomareissulta pesä vaikutti hiljentyneen.

Syksyn koittaessa olen taas tuon saman laulun äärellä. Tällä kertaa en katsele tyhjentynyttä linnunpesää, vaan poikani huonetta. Sänky, kirjoituspöytä ja siististi pakatut vaatekassit odottavat siirtymistä muuttoautolla opiskelupaikkakunnan uuteen huoneeseen. Toki poikani on vuosien varrella kurkkinut pesästä ympärilleen ja tehnyt jotain pieniä pyrähdyksiä, mutta nyt lähtö on lopullinen. Ainakin siltä tuntuu (ja ehkä hieman toivonkin), kun katselee poikani intoa uuden edessä.

Poikani on valmis lentämään pesästä ja vaikka jo yhden kerran aikaisemmin olen katsellut tyhjentynyttä huonetta esikoisen muutettua kotoa, tuntuu silti haikealta. Jokin aikakausi päättyy ja toinen alkaa. Samalla tavalla kuin linnunpoikasten lähtö kuuluu luonnon kiertokulkuun, niin se tuntuu olevan ihmispojankin kohdalla.  

Katsoessani poikani valmiiksi pakattuja tavaroita, muistelen itseäni vastaavanlaisessa tilanteessa vuosia sitten. Ja ymmärrän vanhempiani ja tiedän, että vuosien päästä poikani saattaa katsella samalla tavalla tyhjenevää kotia.

Siivet saimme Jumalalta, siivet sydämen, lentää saamme valoon, lentää vapauteen.

Leppoisan mukavia syyspäiviä tyhjenevän kodin reunalta

Tommi Aulasmaa

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: