Vasara ja (pientä) pintaremonttia
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Vasara ja (pientä) pintaremonttia

Viime aikoina Leevi and the Leavingsin legendaarinen remppabiisi Vasara ja nauloja on noussut mieleeni, samoin kuin Miika Nousiaisen kirja Pintaremontti. Se mikä on herätellyt alitajuntaani ja muistojani, on kotona tekemämme remontti. Kumpikaan meistä, vaimoni ja minä, emme ole aiemmin tehneet lattiaremonttia ja näin ollen vinyylilankun laittaminen on meille täysin vierasta. Jo sopivan värin löytyminen oli haaste sinänsä (aikaa meni ja yhdet kaupat tuli peruttua) ja se johdattelikin meidät sisälle remonttimaailmaan. Onneksi on internet ja kodin sisustuksesta kiinnostunut vaimo.

Nauloja ei tässä remontissa tarvittu ja perinteinen vasarakin joutui väistymään kumisen veljensä tieltä. Vaimoni pitkäpinnaisuus ja avarruksellinen hahmottaminen (vinyylin laittaminen ei ole niin vaikeaa miltä se kuulostaa) auttoivat myös todella paljon. Paukutellessani kumivasaralla vinyylien saumoja umpeen, ymmärsin ettei kyse ole pelkästään lattian laittamisesta.

Pintaremontissa ei nimestään huolimatta puhuta asunnon remontoimisesta. Se käsittelee ihmissuhteita ja lattialla kipeine polvinemme kontatessamme ymmärsin, että siitähän tässäkin on pohjimmiltaan kyse. Niin kuin kaikessa toisten kanssa tekemisissämme, tällä kertaa se kätkeytyi vain remontin taakse, seuraavalla kerralla sitten jonkun muun tekemisen.

Vinyyleitä laitettaessa on tärkeää, ettei peräkkäisten ja vierekkäisten lankkujen väliin jäisi rakoja, vaan että ne olisivat kiinni toisissaan ja muodostaisivat saumattoman (saumat toki näkyvät, mutta eivät saa tuntua) kokonaisuuden. Mikäli jossain kohtaa rako on jäänyt liian suureksi, lankku asetellaan uudelleen. Jos jonkun lankun päätypontti on jäänyt koholle eikä ole loksahtanut paikoilleen, niin se nakutellaan paikoilleen kumivasaralla.

Lankkuja asetellessamme oivalsin, että näinhän ihmissuhteetkin toimivat: yritetään tulla toimeen toisten kanssa. Aina se ei kuitenkaan onnistu ja silloin pitää yrittää uudestaan. Ja mitä läheisempi ihmissuhde on kyseessä, niin sen haastavampia asiat voivat joskus olla, eikä niitä pystytä aina loksauttamaan itse paikoilleen. Silloin kannattaa turvautua apuvälineisiin (säästetään kuitenkin kaikki remonttivälineet remontteihin) - esim. Kirkon perheasiain neuvottelukeskus on erittäin hyvä paikka, jossa voi loksautella parisuhteen asioita paikoilleen.

Isossa kirjassa sanotaan oivallisesti, että rauta rautaa hioo, ihminen hioo ihmistä (Sananlaskut 27: 17). Vasara ja pientä pintaremonttia ja joskus vähän isompaakin, tarvitaan välillä siis muuallakin kuin asunnossa. Kun remontin tarvetta ilmenee, tartu haasteeseen rohkeasti. Neuvoja ja apuvälineitä on kyllä tarjolla.

Iloa kaikkien elämän pienten ja isompien remonttien keskelle.

Tommi Aulasmaa

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: