Jalkapallohuumaa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
kahden jalkapalloa pelaavan pelaajan jalat ja jalkapallo

Jalkapallohuumaa

Jalkapallon maailmanmestaruuskisat ovat parhaillaan käynnissä Qatarissa. Jäljellä on enää, kun tätä kirjoitan, välierät, pronssiottelu ja finaali 18.12. Kisat ovat tarjonneet mainiota jalkapalloherkkua meille katsojille. On ollut hienoja otteluita, joissa on ollut jännitystä, paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Joissain otteluissa ratkaisu on venynyt rangaistuspotkukilpailuun. Kroatia kukisti ennakkosuosikki Brasilian rankkareilla, samoin Argentiina Messin johdolla Hollannin.

Ottelut ovat olleet tasaisia, niin että voittaja on ratkennut vasta lopussa. Pienen neljämiljoonaisen Kroatian voitto 200-miljoonaisesta Brasiliasta oli suuri yllätys ja sensaatio, koska Brasilia on täynnä huipputaitavia yksilöitä, kuten Neymar ja Richarlison. Kuitenkin Kroatia voitti ja raivasi tien välieriin sisulla ja loistavalla joukkuehengellä. Sanonta "ei nuolaista ennen kuin tipahtaa" toteutui Brasilian kohdalla, joka luuli liian aikaisin jo voittaneensa, jolloin sen ote herpaantui pieneksi hetkeksi. Sitä Kroatia käytti hyväkseen ja sai tehtyä tasoittavan maalin pari minuuttia ennen loppua. Seurasi rankkarikisa, jossa Kroatian maalivahti torjui ratkaisevat laukaukset.

MM-kisoissa on toteutunut se, että toisen ilo on toisen suru. Voittajajoukkueen pelaajien ja kannattajien ilo on ollut täynnä valtavaa riemua. Monet ovat itkenet ilosta. Sen sijaan hävinneitten joukkueitten pelaajat ja kannattajat ovat olleet kuin maansa myyneitä ja itkeneet surusta, tappio on usein ollut todella karvas. Monien hävinneitten joukkueitten valmentajat ovat jo heti saaneet kenkää. Juicen laulun sanat "en ilosta itke, en surusta itke, jos itken, itken muuten vaan" ei ole kyllä toteutunut jalkapallon MM-kisoissa, vaan siellä on todella itketty niin ilosta kuin surustakin.

Nyt kun enää neljä joukkuetta on jäljellä, Kroatia, Ranska, Marokko ja Argentiina, jännitys kohoaa huippuunsa, meneekö mestaruus Etelä-Amertikkaan, Eurooppaan vai Afrikkaan? Jalkapallo on maailman suosituin ja seuratuin urheilumuoto. Kun kysyin eräältä vain kaksi viikkoa Suomessa olleelta somalialaiselta nuorelta mieheltä, tietääkö hän ketään suomalaista jalkapalloilijaa, niin heti tuli vastaus: tiedän, Teemu Pukki. Niin kaukaisessa maassakin tunnetaan Suomen paras pelaaja.

Timo Huuhtanen
Tuusulan seurakunnan kappalainen