Blogi: ”Jokainen ihminen on laulun arvoinen”
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Veikko Lavi synnyintalonsa portailla Kotkassa

Veikko Lavi synnyintalonsa portailla Kotkassa. 

Blogi: ”Jokainen ihminen on laulun arvoinen”

Elämässä on paljon neuvojia siitä, miten pitäisi elää ja käyttäytyä. Parhaat neuvot on kuitenkin mahdollista saada ihmisiltä, joilla on ollut pitkä elämä ja jotka ovat kokeneet paljon. Suomessa tällaisia ihmisiä on erityisesti ajalta, jolloin Suomi oli vielä osa mahtavaa Venäjän valtakuntaa, sekä Suomen sisällissodan, talvisodan ja jatkosodan ajoilta.

Yksi tällainen henkilö, joka kiinnosti minua paljon, oli kotkalainen Veikko Lavi. Veikko Lavin perhe oli suuri ja hän oli sisaruksista toiseksi nuorin. Veikko Lavin perhe oli hyvin uskonnollinen, jopa niin uskonnollinen että nykyiset sukupolvet voisivat pitää käsittämättömänä perheen tiukkaa uskonnollisuutta. Jopa urheilu oli syntiä, sillä vähäpukeisia urheilijoita katsottiin vähän toisella katsantokannalla kuin nykyään.

Veikko Lavin syntymän aikoihin 1912 Suomessa oli paljon venäläisiä sotilaita. Lapsen maailmassa ei ole väärää eikä oikeaa, on vain ystävällisiä tai epäystävällisiä ihmisiä. Veikko Lavin ollessa lapsi myös venäläiset sotilaat olivat maailman ystävällisimpiä ihmisiä, vaikka juuri nyt emme ehkä ajattelekaan niin.

Veikko Lavin laulut ilmentävät heikomman ihmisen puolelle asettumista huolimatta siitä, mitä kansallisuuta nämä edustivat. Veikko Laviin vaikutti syvästi erään saksalaisen sotilaan kuolema Suomessa, kaukana kotimaasta. Mm. tästä Lavi kirjoitti lauluja.

Veikko ei koskaan löytänyt omaa paikkaansa työelämässä, kun hän oli puuteknikko, mutta nämä tavalliset ns. normaalit työt eivät koskaan innostaneet sanataiteilijaa, vaan hänen intohimonsa oli olla laulaja ja kirjoittaa pienen ihmisen elämästä.

Veikko Lavin vaimo piti koko perheen talouden kunnossa. Veikko oli huomannut myös monen muun suomalaisen naisen uskomattoman sitkeyden ja voiman, mikä innosti hänet tekemään laulun ”Limperin Hilma”. ”Limperin Hilma” oli kunnianosoitus kaikille suomalaisille naisille. Missä ikinä Veikko Lavi tämän laulun lauloikaan niin aina tuli joku, joka kertoi, että hänkin oli ”Limperin Hilma”.

Veikko Lavin säestäjänä ollut Pertti Husu kertoi Veikko Laville oman evakkotarinansa. Pertti Husun isä oli kuollut talvisodassa ja hänet oli lähetetty sotalapseksi Ruotsiin. Veikko Lavi teki Pertti Husun kertomuksesta nykyään karjalaisten suosituimman laulun ”Evakon Laulu”, jota melkein kukaan ei voi kuunnella ilman että itku tulee silmään.

Veikko Lavin kuuluisin laulukin ”Jokainen ihminen on laulun arvoinen” syntyi vahingossa hänen katseltuaan ihmisiä korkean kerrostalon parvekkeelta. Kyseisestä laulusta kuinka vaikeassa tilanteessa tahansa oleva ihminen voi saada lohtua. Vaikka minulla ei olisi mitään, niin olen kuitenkin yhden laulun arvoinen.

Veikko Lavin laulut elävät sydämissämme, vaikka Veikko Lavia ei enää olekaan. Toivottavasti jokainen ihminen voisi jättää tähän maailmaan pienen ystävällisen jäljen itsestään, joka voisi antaa toivoa ja uskoa jälkipolville.

Ilkka Ettala

 

Julkaistu: 30.1.2023