Blogi: Oma suojelusenkelini aina tukenani
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Blogi: Oma suojelusenkelini aina tukenani

Sä tapasit kertoa enkelistä
Kun pyyhit mun poskilta kyyneleitä
Et turvassa oon vaik’ ei kotia näy
Ja ihana enkeli vierellä käy

Näin laulaa Pehmoaino kappaleessaan suojelusenkeli - outro, joka on johdettu virrestä numero 971 suojelusenkeli.

Minulle tärkeä ihminen nousi taivaaseen vuoden alussa, ja suojelee minua nyt sieltä käsin. Menetys on meille jokaiselle asia, jonka olemme kohdanneet, tai tulemme kohtaamaan elämämme aikana. Koskaan se ei ole helppoa, mutta ei sen tarvitsekaan olla. Meillä on oikeus surra, ikävöidä ja muistella. Muistakaamme kuitenkin, että nyt poisnukkuneet läheisemme ovat Jumalan hellässä hoidossa, ilman kipuja ja huolia.

Menetys vaikutti arkeeni huomattavasti. Koulunkäynti tuntui aikaisempaa raskaammalta ja pimeä vuodenaika on tuntunut aiempaa synkemmältä. Sureminen on kuitenkin helpompaa, kun siitä uskaltaa puhua. Vaikeista asioista on mahdollista päästä yli.

Miten mä nyt pystyn jatkamaan tästä eteenpäin?

Tuota kysymystä pyörittelin mielessäni pitkän aikaa menetyksen jälkeen. Jokainen päivä oli samanlainen; heräsin, kävin koulussa, tulin kotiin nukkumaan. Kaikki muu tuntui liian raskaalta. Lopulta kuitenkin ymmärsin, että olo helpottuu, jos juttelen asiasta ihmisten kanssa, jotka ymmärtävät tuskani.

Koulun tai työn aiheuttama uupumus, sekä henkilökohtaisten elämänmuutosten vaikutus jaksamiseen ovat asioita, joista tulisi puhua enemmän. ”En vaan jaksanut tulla tänään kouluun”, kuulen usein kavereideni suusta kesken kouluviikon. Opettajien ensimmäinen ajatus jatkuvista poissaoloista ei kuuluisi olla automaattisesti ajatus, etteikö nuori ole kiinnostunut koulunkäynnistä. Jokin asia saattaa tehdä koulussa käymisen erityisen vastenmieliseksi. Asia voi selvitä puhumalla ja huolehtimalla.

Syynä koulun välttelemiselle voi olla myös esimerkiksi koulukiusaaminen ja -väkivalta. Tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksen tuotot menevät väkivallasta kärsineille nuorille. Älä siis odota. Lahjoita.

Myös Taivaan Isä kuuntelee meitä aina, vaikka luulisimme että kukaan ei kuuntele. Kukaan ei kuitenkaan ole syntynyt tänne selvitäkseen yksin, joten kuuntele ja auta ystävää vaikeissa paikoissa.

Enni Kostamo

Päivitetty 27.2.2023