Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka siunasi keskiviikkona 16.8.2023 Olli Hyvärisen Jokelan vankilapapin virkaan. Tiedottajamme oli mukana siunaustilaisuudessa Jokelan vankilassa ja haastatteli Ollia hänen työstään.
1. Kuka olet? Mikä on salainen kykysi?
Olen Olli Hyvärinen, 45 vuotta. Osaan vakuuttavasti imitoida kuohuviinipullon avaamista.
2. Mistä olet kotoisin?
Olen alun perin kotoisin Pohjois-Karjalasta, Joensuusta. Olen kuitenkin asunut eri puolilla Suomea Helsingistä aina Rovaniemelle saakka.
3. Miksi ja milloin rupesit vankilapapiksi?
Aloitin vankilapappina vuoden 2023 alusta. Papin työssä yleensä minulle tuottaa iloa, jos voin omalta osaltani auttaa ihmistä vaikeasta elämäntilanteesta eteenpäin. Elämä ei kenelläkään meistä mene aina kuten toivoisimme sen menevän: välillä syyt eivät riipu meistä, välillä on peiliin katsomisen paikka. Ajattelen että sisäinen vapaus syntyy siitä, että hyväksymme tosiasiat, elämän rikkonaisen puolen ja myös oman vastuumme asioiden kulusta – ja olemme valmiit kurottautumaan kohti uutta. Erityisesti vankilapappina olen iloinen voidessani auttaa ihmistä kohti uutta elämää. Minusta tämän kaiken voi laittaa kristillisen termin ”evankeliumi” alle. Kristinuskon viesti on, että joka päivä voi aloittaa puhtaalta pöydältä. Jeesuksen sanoin: ”En tuomitse minäkään. Mene, äläkä enää tee syntiä.”
4. Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Tyypillinen päiväni alkaa oikeastaan jo edellisen päivän lopussa: tarkistan töistä lähtiessäni, olenko sopinut tapaamisen heti aamuun vai aloitanko päiväni lukemalla sähköpostit. Työpaikalle tultuani tarkistan, onko lokerooni tullut yhteydenottolomakkeita vangeilta tai muuta postia. Tapaamiset vankien kanssa rytmittävät päivääni: välissä teen paperitöitä, olen yhteydessä yhteistyökumppaneihin ja suunnittelen tulevaa, vaikkapa jumalanpalveluksia. Noin kerran kuussa sunnuntaisin pidän itse kirkkotilaisuuden. Muina viikonloppuina kirkkotilaisuuden pitävät vankilalähetit.
5. Miten vankilapapin työ eroaa tavallisen papin työstä?
Vankilapapin työssä on enemmän kahdenkeskisiä kohtaamisia kuin työssä seurakuntapappina. Olen myös työyhteisössäni ainoa kirkon edustaja. Seurakuntapappi voi liikkua laajallakin alueilla erilaisissa ympäristöissä: kodeissa, kouluissa, kirkossa. Vankilapapin arki tapahtuu vankilassa. Kirkollisia toimituksia vankilapapilla on harvemmin, vaikka tänäkin kesänä olen aikuisrippikoulun yhteydessä toimittanut kaksi kastetta.
6. Onko työssäsi sattunut koskettavia tai hauskoja sattumuksia?
Tuntuu että joka päivä sattuu jotain koskettavia tai hauskoja sattumuksia. Vankila on ympäristö, jossa asioiden ja koko elämän merkityksellisyyttä saa puntaroida. Emootiot ovat siksi usein läsnä: vaikkapa suru, ikävä, pettymys itseen, katumus. Mutta toisaalta myös ilo, huojennus, rauha. Koskettavia, mutta myös iloisia hetkiä ovat, kun lapsi pääsee tapaamaan isäänsä vankilaan ja vaikkapa pelailemaan yhdessä pallopelejä liikuntasalissa.
7. Miten ihmiset suhtautuvat työhösi? Mikä on mielestäsi vankilapapin tärkein tehtävä? Mikä on tärkein asia, jonka olet oppinut työstäsi?
Olen ollut pappina kohta kaksitoista vuotta. Kokemusteni mukaan papin työtä pidetään hyvin tärkeänä. Sille on paikkansa yhteiskunnassa ja erityisesti myös vankilassa, jossa eksistentiaalisten ja hengellisten keskustelujen tarve on polttava. Vankilassa keskustelen lähes päivittäin niin eri uskontokuntiin kuuluvien kuin myös uskonnottomien kanssa. Olen iloinen tästä mahdollisuudesta ja koen olevani etuoikeutettu, että voin arkisessa työssäni käydä niin monenlaisia keskusteluja. Erityisen tärkeää on, että uskonnonvapaus toteutuu myös vankilassa, jossa vapaus muuten on rajoitettu. Vankilapappi vastaa myös tämän puolen toteutumisesta.
Teologisesti muotoillen: Martti Lutherilta juontuvan regimenttiopin mukaisesti ihmisen tulee vastata maallisen lain rikkomisesta sen säätämin sanktioin. Taivaallisen lain rajoissa meistä kukaan ei ole kyennyt toimimaan, vaan joudumme tyytymään armoon. Armosta puhuminen ja tulevaisuuden ja toivon – joilla kristinuskon mukaan on yliajallinen ulottuvuus – ylläpitäminen on keskeisin osa vankipapin työtä.
Vastaukset: Vankilapappi Olli Hyvärinen
Kysymykset: Tiedottaja Mirka Sulander
Päivitetty 16.8.2023