Blogi: Jumalan siunausta uudelle vuodelle?
käsi siunaa

Blogi: Jumalan siunausta uudelle vuodelle?

Pian valitsemme uuden presidentin. Mikä mahtava etuoikeus; demokraattiset vaalit ja äänioikeus!

Ehdokkaita on tentattu monessa tentissä, keitelty monessa liemessä ja väännetty ruuvipenkeissä. Paitsi politiikasta, myös henkilökohtaisista asioista kuten rakkaudesta ja lapsuudesta, jopa uskonasioista, on puhuttu. Ainakin osalta on kysytty, mihin hän uskoo; miksi kaulassa on risti, miten Israelin hyökkäykseen tulisi suhtautua.

Kaikilta kandidaateilta on tentattu uudenvuodenpuheen lopputoivotusta. Toivottaisiko tämä puheensa päätteeksi hyvää uutta vuotta vai lisäisikö toivotukseensa Jumalan siunauksen?

Olen miettinyt siunauksen toivottamisen merkitystä. Mitä toiselle toivotaan, kun toivotaan Jumalan siunausta? Varmasti jotain hyvää, mutta miten sen voi määritellä? Jokin tapahtuma voi olla toiselle siunaus, toiselle sen vastakohta. Jos (ja kun) pahaa tapahtuu, eikö Jumala siunannut, oliko toivotus turha? Jäikö auto-onnettomuudessa kuollut nuori siunauksesta sivuun, ja siunattiinko elinluovutusjonossa odottanutta uudella mahdollisuudella?

Mitä siunauksesta saa hän, joka ei usko Jumalaan, uskoo toiseen jumalaan tai vihaa uskontoja? Voiko hyvää tarkoittava siunauksen toivottaminen aiheuttaa pahaa? Miten itse suhtaudun, jos toisen uskonnon edustaja toivottaa minulle oman jumalansa siunausta ja suosiota? Voiko siitä kieltäytyä? "Ei kiitos, en halua mitään Allahilta, Jehovalta enkä universumilta..."

Kuka voi toivottaa toiselle siunausta, ikäänkuin vedota toisen puolesta Jumalaan? Voiko toiselle enempää toivoa? Opimme rippikoulussa ulkoa Herran siunauksen. Miten upeita asioita siinä toivotetaankaan, ja Raamatun mukaan sen saa tehdä itsensä Jumalan valtuuttamana. Aika vaikuttavaa, oikeastaan!

Valtionpäämiehen siunauspuheet taatusti ärsyttävät häntä, jonka mielestä kirkon ja valtion kiinteä suhde pitäsi purkaa. Hänelle, jolle Jumala on tärkeä, siunauksen toivottaminen tuo turvaa.

Onneksi en ole presidenttiehdokas. Onneksi minun ei tarvitse vastata vaikeisiin kysymyksiin, perustella ja puolustella, vannoa ja vakuuttaa. Minulla ei tarvitse olla mielipidettä kaikkeen. En tiedä edes kantaani kysymykseen, jota tässä blogikirjoituksessa olen pyöritellyt. Kuuluuko presidentin mielestäni toivottaa kansalaisille Jumalan siunausta? En tiedä, mutta tiedän, että aivastellessani työpaikalla, kollegan huikkaus "bless you!" sai sieluni suupielet hymyyn. (Jatkoin aivastelua).

Seurakuntalainen Katja Vihmakoski

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia