Kirkon historia
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kellokosken kirkon historia

Kellokosken kartanon ja ruukin alueelle anottiin vuonna 1788 omaa kirkkoa ja pappia. Tuomiokapitulin pyysi lausunnot maaherralta ja Tuusulan kirkkoherralta. He eivät puoltaneet anomusta, ja kirkko jäi rakentamatta.

Kymmenen vuotta myöhemmin ruukinpatruuna Lars Olof Nysten palasi asiaan. Tällä kertaa tuomiokapituli hyväksyi esityksen. Vuonna 1799 Kellokoskelle määrättiin oma saarnaaja. Hän oli vuonna 1766 syntynyt Hollolan apupappi Micael Ticcander. Kellokoskella hän toimi vuoteen 1811.

Ruukinpatruuna Nystenin rakennuttama kirkko valmistui vuonna 1800. Se rakennettiin tehdasrakennusten pohjoispuolelle, Keravajoen länsirannalle. Ruukki omisti kirkon yli puolitoista vuosisataa. Vasta 1960-luvun lopussa Tuusulan seurakunta ostin sen Fiskars Oy:ltä, joka oli kirkon silloinen omistaja.

Kirkon arkkitehtuuri

Kellokosken kirkko on rakennushistoriallisesti erikoinen. Se on suorakaiteen muotoinen, punaiseksi maalattu mansardikattoinen puurakennus. Myös kirkon eteisen katto on samanmallinen. Eteisen yläpuolella kirkon päätyseinässä on kolme valkoista ristiä.

Eteisen ovissa on koristeelliset barokkityyliset takorautasaranat. Oven yläpuolella on suipot goottilaistyyppiset kaaret apilanlehtikuvioineen. Kirkon molemmilla pitkillä sivuilla olevien ikkunoiden päällä on suuret kruunut. Ne muistuttavat Ruotsin vallan ajasta.

Pääsisäänkäynnin yläpuolella on viiri, jossa lukee MB 1800. MB tarkoittaa ruotsiksi Marienforsia eli suomeksi Kellokosken ruukkia. Kirkon katon toisessa päässä oli alun perin kelloteline. Vuonna 1930 se muutettiin pieneksi kellotorniksi.

Korjaukset

Ennen vuosina 1989-1990 tehtyä sisä- ja ulkoremonttia kirkkoa on kunnostettu vain kaksi kertaa, vuosina 1930 ja 1951. Viimeisen korjauksen on suunnitellut arkkitehti Pasi Kaarto.

Kirkon vanhat lattiat ja penkit korjattiin ja entisöitiin. Seinät paneloitiin ja maalattiin vaalean sinertäviksi. 1800-luvulta asti säilyneet alttarikaari ja saarnastuoli korjattiin ja maalattiin.

Alttaritaulun paikalla kirkossa on aina ollut suuri, kullattu risti. Remontissa se sai taivaansinisen tausta. Ristin molemmille puolille rakennettiin valoisat pylväät ja yläpuolelle katos. Koristemaalaukset toteutti koristemaalari Ritva Valkama.

Kirkon kattokruunut ja lampetit ovat 1800-luvulta. Uudet kirkkotekstiilit on suunnitellut ja valmistanut tekstiilitaitelija Maisa Kaarna.

Ensimmäiset urut kirkkoon lahjoitti Nummenkylän neulomaseura vuonna 1930. Veikko Virtanen rakensi uudet urut vuonna 1964. Kirkon nykyiset urut saatiin käyttöön vuonna 2005. Ne rakensi saksalainen Paschen Kiel Orgelbau Gmbh.