Satukirja
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Onko Raamattu satukirja?

Viime vuosina hyökkäykset kristittyjen peruskirjaa Raamattua vastaan ovat koventuneet. Raamattu on saanut kyytiä mm. kirjailija Jari Tervolta, joka heitti sen lattialle televisiossa. Rippikoulussakin olen huomannut, että jotkut käsittelevät Raamattua asiattomasti: sitä ”tuunataan” alatyyliin, ja olen kuullut, että jotkut ovat jopa repineet sen sivuja.

Jostain syystä Raamattu nostattaa vihan tunteita. Toisaalta aggressio osoittaa, että Raamattu vaikuttaa ihmisiin. Se ei jätä kylmäksi.

Pitkäperjantain Helsingin Sanomissa terveyssosiologian professori Markku Myllykangas Itä-Suomen yliopistosta kirjoitti: ”Järkevä keskustelu abortista, eutanasiasta tai homoliitoista on mahdotonta, kun näkemyksiä perustellaan Raamatun kaltaisella satukirjalla.” Kovia sanoja noin arvovaltaiselta taholta.

Mutta voidaanko kirjaa, jonka osia on käännetty noin 2500 kielelle, ja jota opiskellaan eri puolilla maailmaa sadoissa yliopistoissa, sanoa satukirjaksi? Miten kristinusko, joka on maailman suurin uskonto (1/3 maapallon väestöstä on kristittyjä) voisi perustua satuun?

Miten paljon Raamattu onkaan vaikuttanut maailman historiaan, yhteiskuntiin, kulttuuriin, tieteesiin, taiteeseen, kirjallisuuteen, arkkitehtuuriin jne! Esimerkiksi YK:n ihmisoikeuksien julistus perustuu Jeesuksen vuorisaarnaan. Siihen perustuu myös monien maiden perustuslaki.

Kun matkustaa Roomaan, näkee todella sen miten paljon Raamattu on vaikuttanut taiteeseen ja arkkitehtuuriin. Mikä on saanut ihmiset rakentamaan esim. valtavan Pietarin kirkon, johon mahtuu 60 000 ihmistä? Mikä sai Michelangelon työskentelemään vuosikausia luodakseen upeat raamattuaiheiset maalauksensa, kuten Viimeisen tuomion?

Suurin osa maailman arvokkaimmista taideteoksista perustuu Raamatun tapahtumiin ja henkilöihin. Raamattu on inspiroinut taiteilijoiden lisäksi mm. säveltäjiä. Bach ja Beethoven ovat luoneet Raamatun pohjalta kuolematonta musiikkia. Luetteloa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään siitä, miten paljon Raamattu on saanut aikaan. Raamattu on ollut ja on edelleen suuri inspiraation lähde monille.

Raamattu on syvimmiltään Jumalan rakkauskirje meille. Se on Jumalan sanallinen ilmoitus siitä, miten me voimme pelastua ja oppia tuntemaan millainen Jumala on, ja mitä hän meiltä tahtoo.

Raamattu on syntynyt pitkän ajan kuluessa. Se on monien ihmisten kirjoittama. Vajavaiset ihmiset ovat kirjoittaneet sen minkä ovat saaneet Jumalalta.

Raamattu on Jumalan Hengen inspiroima kirja. Siksi sitä kutsutaan Jumalan sanaksi. Jeesuskin luki Raamattua. Vanha Testamentti oli hänen Raamattunsa. Hän piti sen kertomuksia totena sanoessaan mm. ”Niin kuin profeetta Joona oli meripedon vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, niin on Ihmisen Poikakin oleva maan povessa kolme päivää ja kolme yötä” (Matt.12.40).

Raamatun sanassa Jumala on puhunut ihmisille ja puhuu tänäkin päivä meille. Jolla on korvat se kuulkoon, mitä Jumala sanassaan meille puhuu.

Suurin ongelma on, jos me ihmiset ylimielisyydessämme ja kuvitellussa viisaudessamme asetumme Jumalan sanan yläpuolelle. Päinvastoin meidän tulee nöyrtyä ja asettua Jumalan sanan alle, kuulla sitä ja ottaa se vastaan, koska ”usko tulee kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana”.

Jumalan sana antaa valoa ja toivoa maailman pimeyteen. Se ei koskaan katoa. Jeesus sanoo: ”Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani ei koskaan katoa.”

Timo Huuhtanen
Jokelan aluepappi
 

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: