Kuvan kaunis
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kuvan kaunis

Otan kameralla kuvia ihmisistä ja rakennuksista. Se kuuluu työnkuvaan.

Suhteeni valokuvaan on luottavainen. Asiat ovat niin kuin kuvasta näkyy. Taidan olla liian sinisilmäinen.

Tiedän että ammattilaiset muokkaavat kuviaan. Aina. Yleensä kyse on siitä, että kuvan värejä korostetaan, ja siihen lisätään terävyyttä. Kuvat näyttävät paremmilta, ja sehän on vain hyvä asia.

Valitettavasti välillä ammattilaisetkin menevät kuvien muokkauksessa liian pitkälle. Taannoin nousi poru siitä, että luotettavan uutistoimiston levittämään kuvaan oli lisätty savupilviä. Sillä tavoin sotakuvaan saatiin lisää dramatiikkaa.

Voisi siis ajatella, että jos kuvaan lisätään jotain, niin silloin poiketaan oikealta tieltä.

Ongelmaksi tulee vain se, että nykyajan kuvankäsittelyvelhot ovat taitavia. Lopputuloksesta ei pysty enää sanomaan, mikä on alkuperäistä ja mikä liitettyä.

Tämän ovat huomanneet erityisesti kiinalaiset poliitikot. Erään uutisen mukaan kuvakiristys on maassa arkipäivää. Poliitikko saa käsiinsä kuvan, jossa hänet on liitetty vähäpukeisten naisten seuraan. Kuka tahansa siinä tilanteessa ennemmin maksaa kuin alkaa selitellä. Varsinkin kun idässä kasvojen menetys on verrattavissa henkilökohtaiseen maailmanloppuun.

Nyt tietysti kuuluu haikailla menneiden aikojen perään. Toista se oli silloin kun maalari tallensi todellisuuden kankaalle pensselillä ja öljyväreillä.

Vaan eipä sittenkään. Renesanssin aikoihin rikkaat mesenaatit pitivät taiteilijat hengissä. Ja kun elättää yhtä laiskaa taidemaalaria, niin pitäähän siitä saada jotain hyötyäkin, eikö vain? Niinpä maalauksiin alkoi putkahdella tutun oloisia sivuhenkilöitä vaikkapa Jeesuksen opetuslasten joukkoon tai keisarin metsästysseurueen jäseniksi.

Me rakennamme mielikuvaamme maailmasta osaksi kuvien kautta. Siksi luottamuksen menettäminen kuvattuun ja maalattuun kuvaan on vakava asia. Olenko rakentanut maailmani valheiden varaan?

Janne-Antti Latvala
tiedottaja

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: