Ilmastonmuutos
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Ilmastonmuutos ja arki Malawissa

Miten tehdä ruokaa, kun sähköt katkeavat? Tämän ongelman rakaisemiseksi tarvitaankin enemmän päätä kuin rahaa. Tälläiseen päihkäilyyn on vanhan lähetin uudessa maassa ryhdyttävä tositarkoituksella.

Kirkon meille osoittama pieni talo on siisti ja sieväkin, mutta ongelmia löytyikin yllättävän paljon. Suurin ongelma on ESCOM -niminen Malawin valtion monopolia pitävä sähkölaitos. Kun talo rakennetaan, sähköjä ei kukaan saa vuosiin. Korruptiorahalla, ja vieläpä moneen kertaan se maksamalla, sähköt voi saada alle vuodessa. Yleensä odotellaan 2-3 vuotta.

Taloomme oli maksettu ihan laillisesti sähköt jo vuosi sitten, kun sitä alettiin rakentamaan. Kun tulimme tänne, oli meille (meidän tietämättämme) vedetty laittomasti sähkö ihan vieressä olevasta virastalon ruokalasta. Tämä on täällä Malawissa hyvin tavallinen tapa rakaista ongelma kunnes ESCOM saapuu.

Eräänä päivänä, aika tarkkaan kuukausi sitten, maaliskuun alussa tulivat omat talon sähkömiehet ja rakennustöiden johtaja ja katkasivat sähköt. Lehdessä oli ollut suuret uhkaukset 2 mijoonan kwachan sakoista niille, jotka olivat sähköt laittomasti vetäneet.

Joinakin päivinä onnistuin saamaan kiinni jonkun vierastalon työntekijöistä, ja saimme lämpimän aterian. Kukaan ei oikein tiennyt, miten meitä neuvoisi. Mikä on se varasysteemi, kun sähköä ei olekaan? Tansaniassa olimme tottuneet kerosiinikeittimeen, nuotioon, kaasuhellaan. Mutta täällä, meille uuden maan uudessa pääkaupungissa emme tienneet miten niitä hankitaan.

Ostimme torilta eräänä lauantaina pienen hiilipannun hintaan 600 kwachaa ja pienen pussin hiiliä 100 kwachaa. (1 euro on n 500 kwachaa).

Kallista ei ollut uuden tulisijan hankinta, mutta hidasta oli keittää ruokaa tällä systeemillä, kun olisi pitänyt olla useampia pannuja ja kattiloita tähän keittimeen. Mutta tällä kuitenkin ajattelimme hetken ketkutella... Kunnes tuli uusia ongelmia.

Olimme käymässä eteläosassa Malawia, Blantyressä. Mukavaa oli katsella mitä kaikkia tienvarrella myydään, vesimelonia, kurpitsoita, perunaa ja hiilisäkkejä! Olin sen verran jo epäilevällä kannalla, että hiilikeitin ei olisikaan suosikkini, ja jätin hiilisäkin ostamatta. Sen hinta on 3200 kwachaa. Mutta autokuski ja mukanamme ollut pappi ostivat itselleen sekä hiilisäkit että paljon muuta.

Kaikki ostokset pakattiin automme takaosaan ja hitaasti, tarkasti liikennerajoituksia noudatten ajoimme kotiin. Matkalla Lilongwe-Blantyre onkin monta poliisitsekkausta ja tutkaa. Mutta selvisimme niistä mennen tullen.

Kun tulimme Lilongween ja kerroimme innolla matkastamme muille,  saimme kuulla olevamme onnekkaita. Puuhiilen osto on laitonta! Sen myyminen on laillista, jos näyttää lupakirjan sen polttamisesta, mutta ostaminen on laitonta. Poliisitsekkauksessa usein jää hiilenostajat kiinni ja saavat suuret sakot.

Myös polttopuun ostaminen on laitonta. Ilmastomuutosta yritetään estää näillä toimenpiteillä.

En ole ostanut uutta hiilipussia, säkistä puhumattakaan. Olemme ilman uunia ja hellaa. Syömme toisten tekemiä ruokia(kyselemättä, millä ne on keitetty!) ja odotamme Escom-yhtiön lupausten täyttymistä. Kun sähkö katkaistiin, Escom lupasi tulla sinä päivänä tai seuraavana. Kuukausi on kulunut.

Ja mikäs hätä meillä on, kun joskus sähkön varmaankin saamme. Miten tekevät ruokkaa ne useimmat malawilaiset naiset, joilla ei ole sähköä tulossakaan?

Riitta Heino
Malawi

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: