Viimeinen vuosi
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Viimeinen vuosi

Elämässäni on alkanut mielenkiintoinen aika, kun olen tehnyt päätöksen jäädä vuoden kuluttua eläkkeelle. Näkökulma alkaa muuttua niin suhteessa työ- kuin yksityisasioihinkin ja samalla alkaa herätä uteliaisuus itseäni kohtaan; kuka oikein olen silloin, kun ei ole roolin tuomaa suojaa.

Työasioissa huomaan ottavani reippaasti etäisyyttä. Asiat, jotka aiemmin saivat mieleni kuohumaan, alkavat tuntua varsin neutraaleilta. On asioita, jotka on hoidettava ja työ, joka on tehtävä, mutta sieluuni asti ei kaikki tuo enää ulotu. Ja pitkäjänteisiin työryhmiin ei minua enää kannata valita; motivaatio on aika vähissä suunnittelemaan vuonna 2015 tapahtuvia asioita. Joihinkin suunnitelmiin on viran puolesta perehdyttävä, niitä on valmisteltava ja niihin on otettava kantaa, mutta innoittunut luovuus alkaa hiipua.

Yksityiselämässä roolini isovanhempana, ”Simmana”, ja nuoren perheen tukijana voimistuu ja tuntuu erinomaisen tyydyttävältä sisällöltä elämään. Löydän itsestäni innostuneen leikkijän kolmivuotiaan kanssa, hoivaavan aikuisen puolitoistavuotiaalle, hurmaantuneen aikuisen naisen kuukauden ikäinen vauva sylissään sekä ikuisen huolehtijan (kai ne nyt muistavat kastella kylvämäni nurmikon ja missähän taas on Amoksen lippalakki ja kengät…). Eikä konsultointi viimeistä vastuuta vailla olevana neuvojana poikani alkavassa yritystoiminnassakaan ole hassumpaa. 

Jokin aika sitten minulla oli tilaisuus arvioida itseäni osallistuessani 25 muun kansalaisen kanssa suomalaisen demokratian kehittämistä pohtivaan kansalaisraatiin, joka on nimetty tilastollisena satunnaisotantana ja jossa esiinnyttiin vain etunimillä. Kun virkaroolissani talousjohtajana olen aikamoinen päällepäsmäri ja besserwisser tottuneena siihen, että puheenvuoroni kyllä kuullaan ja ehdotuksiani ei noin vain sivuuteta ajattelin, että on mielenkiintoista nähdä, miten toimin pienryhmätyöskentelyssä, kun virkaroolia ja asemaa ei ole. Yhden päivän kokemuksella voin todeta, että olen aikamoinen päällepäsmäri ja besserwisser ja se ryhmän jäsen, joka viime kädessä muotoili ryhmäraportin lauseet. Hm….

Joka tapauksessa nyt alkaa viimeisten kertojen vuosi. Tulee viimeinen budjetti ja viimeinen kertomus, viimeinen neuvosto ja viimeinen valtuusto, viimeinen joululounas ja viimeinen kevätretki ja lopulta viimeinen työpäivä.

Sitä odotellessa,

Sirpa-Leena

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: