Perinteinen juhannus
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Perinteinen juhannus

Hyvää juhannuksen jälkeistä aikaa, siis keskikesää! Oikein pessimistit toteavat jo tässä vaiheessa, että syksyä kohti mennään, vaikka suurimmalla osalla suomalaisista ei varmaan ole vielä edes kesäloma alkanut.

No siitäpä ei ollut tarkoitukseni kirjoittaa, eikä itse asiassa juhannuksestakaan, mutta pakko kuitenkin palata menneeseen viikonloppuun.

Olin perheeni kanssa viettämässä juhannusta Hangon saaristossa. Saaressa, jossa olimme, on muitakin mökkejä, joten ihmisiä riitti ja ääntäkin. Eipä siinä, kyllä myös meidän porukasta irtoaa ääntä kun oikein innostutaan. Minua ei haittaa lasten äänet eikä satunnainen koirien haukunta. Ihmisiä saa olla ja saa nauraa ja juhlia.

Mutta mikä siinä on, että suomalaiseen juhannukseen kuuluu ylenmääräinen ryyppääminen ja arvuuttelu siitä kuinka moni hukkuu tai kuolee muuten tapaturmaisesti? Juhannukseen kuuluu mielestäni erilaiset perinteet, mutta tässä olisi perinne, jossa luopuisin mielelläni.

Täytyy sanoa, että tänä vuonna ei onneksi ollut älyttömiä kokkoviritelmiä kuivan rantaheinikon tuntumassa eikä kukaan näyttänyt lähtevän vesille kokeilemaan onneaan. Etenkin kokot ovat menneinä vuosina todella pelottaneet, kun sytyttäjät ovat jättäneet kokkonsa palamaan ja muistaneet sammuttaa vain itsensä.

Mieluisia perinteitä ovat esimerkiksi ruokailu ja saunominen. Meillä syötiin perinteisesti uusia perunoita, silliä ja lohta. Saunominenkin on rituaali sinänsä. Lauteilla täytyy käydä useita kertoja ja jäähdytellä välillä.

Erityisen hauskaa oli tutkia erilaisia juhannustaikoja. Tulimme kyllä siihen lopputulokseen, että olisikohan miesten keksimiä, kun suurimmassa osassa taioista pitää naisen olla alasti. Miehille löytyikin vain todella vähän taikoja, ja niissä ei kyllä puhuttu alastomuudesta mitään.

Perinteisesti juhannuksena tulee myös valvottua myöhään. Juhannusyönä tuntuu, ettei yötä varsinaisesti tulekaan, eivätkä linnut hiljene kokonaan missään vaiheessa.

Upea lisä juhannusyöhön oli superkuu, joka näyttäytyi täytenä kirkkaan meritaivaan yllä. Ei ihme että suomalaisissa iskelmissä on paljon laulettu kuusta, merestä ja kuun silloista. On se vaan niin kaunista. *syvä huokaus*

Aurinkoisia päiviä ja hopean hohtoisia kesäöitä!

toivoo Raita

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: