Hautajaiset

Kuva: Kirkon Kuvapankki/ Pekka Vesantola

Hautajaiset

Sinulle, jonka läheinen on kuollut.

Olet nyt surun ajassa. Monet jokapäiväiset asiat muuttavat muotoa elämässäsi. Menetyksesi on aamusta alkaen mielessäsi ja joudut sen kanssa työskentelemään aktiivisesti. Samanaikaisesti monet käytännön asiat nousevat etualalle ja vaativat toimenpiteitä. Hautajaisten järjestäminen on usein aivan ensimmäisiä näistä pakottavista asioista. Harvapa meistä on tässä tilanteessa riittävästi perillä hautajaisten käytännöstä, niin että voisi suhtautua tähän kaikkeen tyynin mielin.

Surun aika ei näin voi jäädä vain omaksi raskaaksi kokemukseksesi. Sinun on jaettava se niitten kanssa, joihin olet tottunut erityisesti luottamaan.

Omien ystäviesi piirin ohella kuvaan tulevat myös hautausasioita ammatikseen hoitavat. Toivon, ettet säikähdä tätä tilannetta. Siinä ei juurikaan jää tilaisuutta surun jakamiseen. Mutta itse asiat on kuitenkin käytävä läpi. Sinulla on kuitenkin lupa uskoutua myös suruusi kuuluvissa vaikeissakin asioissa. Puhuminen auttaa. Kaukaistenkin lähimmäisten läsnäolo tukee Sinua, joka olet surun keskellä.

Et ole yksin. Siksi on tärkeää sopia järjestettävistä tilaisuuksista henkilökohtaisesti. Mutta näissä lyhyissä tapaamisissa ja asioitten hoitamisessa emme yleensä kykene kovinkaan pitkälle eläytymään omaan tilanteeseesi. Käytännön asiat tulevat etualalle. Arvioisin asiantilan niin, että kun me seurakunnan työntekijät otamme hoidettavaksi hautauksiin ja muistotilaisuuksiin liittyviä asioita, siinä on juuri meidän tapamme ja mahdollisuutemme ottaa osaa suruusi. Toivon, että voit tämän hyväksyä. Vanhan tavan mukaisesti pyrimme muistotilaisuuksissa istumaan kanssasi samassa pöydässä, että voisimme jakaa ajatuksemme myös itse tilanteessa.

Usein käy niin, että surun aika pääsee merkitsevimmällä tavalla esille vasta hautajaisten jälkeen. Seurakunnan sururyhmiin kokoonnutaan tavallisimmin vasta sitten, kun henkilökohtaista suruaikaa on käyty riittävästi lävitse ja ajatukset ovat selkiytyneet jaettavaksi muitten kanssa. Sururyhmä on vertaistoimintaa. Saat siinä vastaanottaa ja jakaa kokemuksia oman elämäntilanteesi mukaan. Seurakunnasta saat oppaaksi näissä asioissa kokeneen työntekijän.

Seurakuntamme työntekijöineen ja luottamushenkilöineen on auttamassa ja tukemassa Sinua.

Hautajaisten järjestäminen

Jos sinua on kohdannut suru, ota yhteyttä kirkkoherranvirastoon.