Hautajaiset
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Kuva: Kirkon Kuvapankki/ Pekka Vesantola

Hautajaiset

Sinulle, jonka läheinen on kuollut.

Olet nyt surun ajassa. Monet jokapäiväiset asiat muuttavat muotoaan. Menetyksesi on mielessäsi aamusta alkaen ja joudut työstämään sitä aktiivisesti. Samaan aikaan mieleen nousevat monet käytännön asiat, jotka vaativat toimenpiteitä. Hautajaisten järjestäminen on ensimmäisiä asioita, joita joudut hoitamaan. Tässä tilanteessa harva ihminen on perillä hautajaisten käytännöistä. Epävarmuus asioiden hoitamisesta voi painaa mieltä. 

Surun aikana ei kannata jäädä yksin. Sinun kannattaa jakaa surua niiden ihmisten kanssa, joihin luotat. 

Puhuminen auttaa ja kaukaistenkin lähimmäisten tuki auttaa Sinua.  Sinulla on lupa uskoutua suruusi kuuluvissa vaikeissa asioissa surusi keskellä. Oman lähipiirin ohella sinua auttavat hautausalan ammattilaiset.

Et ole yksin. On tärkeää sopia järjestettävistä tilaisuuksista henkilökohtaisesti lähimpien ja ammattilaisten kanssa. 

Kun seurakunnan työntekijät ottavat hoidettavaksi hautauksiin ja muistotilaisuuksiin liittyvät asioita, on se ammattilaisten tapa ja mahdollisuus ottaa osaa suruusi.

Perinteiden mukaisesti seurakunnan työntekijä pyrkii istumaan muistotilaisuudessa samassa pöydässä ja jakaa surua kanssasi. 

Usein käy niin, että surun aika tulee esille vasta hautajaisten jälkeen. Silloin voi osallistua seurakunnan sururyhmään. Se on suositeltavaa sitten kun kun suruaikaa on kulunut sen verran että pystyy jakamaan ajatuksiaan muiden kanssa vertaisryhmässä. 

 Sururyhmässä saat vastaanottaa ja jakaa kokemuksia oman elämäntilanteesi mukaan. Seurakunnasta kokenut työntekijä vetää ryhmää. 

Seurakuntamme työntekijöineen ja luottamushenkilöineen on auttamassa ja tukemassa Sinua surussasi.

Hautajaisten järjestäminen

Jos sinua on kohdannut suru, ota yhteyttä  hautaustoimen toimistosihteeriin.