Parisuhde hoidossa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Parisuhde hoidossa

Jokelan kirkolla vietettiin parisuhdepäivää noin 40 hengen voimalla.

Opimme, että parisuhde koostuu monista eri palikoista: sitoutumisesta, tunteista, sanoista, teoista, seksistä, riitelystäkin.

Opimme, että riitelykin voi olla rakentavaa, vihastuminenkin on sallittua, mutta mykkäkoulua pitää välttää. Kunnon riita tekee hyvää, se puhdistaa ilmaa, kunhan muistetaan myös sopia.

Rakkaus muodostaa parisuhteen katon. Rakkaus ei ole vain väkevä tunne, vaan rakkaus liittyy ennen kaikkea tekemiseen. Se on uhrauksien tekemistä toisen hyväksi. Esikuvana on Jeesus, joka antoi itsensä kokonaan toisten hyväksi. Ihmisen suurin tarve on tuntea olevansa rakastettu.

Gary Chapmanin mukaan on olemassa viisi tapaa osoittaa rakkautta:

  1. Rakkauden ilmaukset: sanat, kohteliaisuudet, kiitoksen antaminen ja rohkaiseminen
  2. Harkiten valitut lahjat: erityisesti yllättävät lahjat tuntuvat hyviltä, piristävät vaikeina hetkinä
  3. Fyysinen hellyys, kosketus: korostuu erityisesti kriisien aikana
  4. Laatuaika: yksin puolisoon keskittyminen
  5. Auttavat, ystävälliset teot: palveleva rakkaus, tekemällä asioita toistemme puolesta (esikuvana Jeesus, joka mm. pesi opetuslastensa jalat, Joh.13:5).

Todettiin, että parisuhde on hauraimpia asioita maailmassa. Avioerot ovat yleisiä, koska eroaminen on tehty helpoksi tänä päivänä.

Kouluttajamme Päivi ja Niko Kauppi kertoivat, että parisuhdeterapeutti kehotti heitäkin eroamaan, koska hänen mielestään heillä ei ollut enää mitään yhteistä. He kuitenkin kieltäytyivät siitä, ja ovat yhä naimisissa. Suurin syy oli Nikon uskoon tulo. Kun aviomies kertoi vaimolleen: ”Hei, mä oon tullu uskoon,” vaimo vastasi ”Kyl se pian ohi menee.” Mutta pian vaimokin tuli uskoon. Ja tänä päivänä he kiertävät Suomea vapaaehtoisina kouluttajina. He haluavat näin omalta osaltaan tehdä jotakin avioliittojen hyväksi.

Hyvillä mielin poistuivat pariskunnat lapsineen Jokelan kirkolta kukin tahoilleen kiitollisina siitä, että seurakunta järjestää tällaista. Samalla he toivoivat, että vastaavia tilaisuuksia järjestettäisiin jatkossakin parisuhteiden hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Timo Huuhtanen

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: