Juuret omassa maassa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Juuret omassa maassa – käsityö hyppysissä

Katson käsityötä lukulasien ja suurennuslasin läpi, nyt langat erottuvat ja pystyn tekemään pieniä pistoja. Niitä samoja, joita äitini, isoäitini ja sitä edeltäneitten sukupolvien ompelevat naiset ovat osanneet. He ovat ommelleet perheen arkivaatteet ja koristaneet juhlavaatteet sekä muut kauniit tekstiilit.

Vähitellen työ edistyy, pisto pistolta. Valmistumassa on kotiseutuni kansallispuku, Mäntyharjun puku. Haluan kantaa sitä pukua, koska juureni ovat siellä Etelä-Savossa. Tuusulan puku on myös kaunis. Pidän sen punaisesta mutta ei se kuitenkaan ole minun pukuni. Näin minusta tuntuu.

Tällä hetkellä puku on melkein valmis. Monia ihania työvaiheita on takana, esimerkiksi saumojen ompelu käsin, reikäompeleet, ronkkaus hihansuissa, nappien ja napinläpien teko sekä pirtanauhan kutominen. Materiaalit ovat villaa, pellavaa ja puolipellavaa ja työtavat perinteisiä.

Vastapainona nopealle elämäntavalle ompelu käsin on käsittämättömän mukavaa. Ajatus on saanut virrata vapaasti, kun ei voi kiirehtiä mihinkään. Samoin juttelu muiden kurssilaisten kanssa on ollut antoisaa. Työtunteja ei voi laskea, niitä on kulunut niin paljon.

Toivonpa todella, että näitä kursseja edelleen järjestetään eikä käsityökeskusten tukemista lopeteta. Tätäkään pukua ei olisi syntynyt ilman Marjo Vainion asiantuntevaa opastusta Keravan opiston kurssilla. Tällaisilla kursseilla ympäri Suomea levitetään hyvää mieltä uskomattoman paljon.

Käsityöläisyys ei ole meistä suomalaisista kovinkaan kaukana, ehkä parin sukupolven takana. Tai sitten se on ihan tätä päivää, juuri se minun juttuni.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Erja Hartala

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: