Naula ruumisarkkuun
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Naula ruumisarkkuun

On mielenkiintoista seurata uuden helsinkiläisen lastensairaalahankkeen ympärillä pyörivää keskustelua sekä tietysti myös keskustelua Guggenheim-museohankkeen tiimoilta. Mistä rahat suuriin hankkeisiin?

Mikä on tärkeysjärjestys? Mihin tulisi satsata valtion varoja?

Helsingin Lastenklinikan rappiotila on nostanut pintaan monenlaisia tunteita ja suoranaista hätää lasten terveyden-, ja sairaanhoidon nykyisestä tilasta. Mittava hyväntekeväisyyskeräys uuden lastensairaalan rakentamiseksi on käynnistynyt vauhdikkaasti. Uutta ja tasokasta tulisi saada tälle ajalle tyypillisesti heti ja nyt. Huoli lasten hyvinvoinnista on aiheellinen.

Mitalin toisesta puolesta on myös keskusteltu. Terveyden- ja sairaanhoidon palvelujen turvaamisen tulisi olla ensisijalla valtionvarojen kohdentamisessa. Näitä perustason välttämättömiä palveluja ei tulisi jättää hyväntekeväisyysjärjestöjen ja yksityisten ihmisten laupeudentyön varaan. On asetettu kyseenalaiseksi hyväntekeväisyysvaroin toteutettava hanke, koska se esimerkillään linjaa kustannusten kohdentamista valtion kassasta tulossa olevien, uusien hankkeiden osalta.

Salakavalasti voi tulevaisuuden päätöksentekoon iskostua ajatus kansalaisten hyväntahdon voimasta, joka peittoaisi valtiovallan vastuun. Seurauksena voisi olla vaikkapa se, että Guggenheim-museohanke menisi niiden palvelujen edelle, jotka ovat hyvinvoivan valtion tärkeimpiä tunnusmerkkejä, kuten kansalaisten terveyden- ja sairaanhoidon turvaaminen.

Guggenheim-säätiö oli jo viittä vaille hakemassa museohankkeensa arkkitehtikilpailulle mittavaa avustusta valtion kassasta. Tämä jäi toteutumatta eräiden valppaiden kansanedustajien puututtua asiaan.

Eikö tulisi tutkia mahdollisia hyviä, väliaikaisia ratkaisuja lastensairaalalle, kunnes yhteisin verovaroin on mahdollisuus hoitaa asia lopulliseen päätökseen. Näin palvelujen käyttökin olisi mukavampaa.

Hyväntekeväisyysvaroin rakennettava lastensairaala olisi jälleen uusi naula hyvinvointivaltion ruumisarkkuun.

Ja Guggenheim, se on oma lukunsa…

Tarja Tonteri

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: