Näkevät silmät, kuulevat korvat
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Näkevät silmät, kuulevat korvat

Viime aikoina on useassa yhteydessä keskusteltu yhteiskunnan ja kirkon tilanteesta muuttuvassa maailmassamme. Mikä on tärkeää? Mihin kohdentaa olemassaolevat resurssit erilaisten tarpeiden jatkuvasti lisääntyessä?

Suomen työttömyys on tällä hetkellä 8,5%, joka tarkoittaa 320 000 työtöntä. Näköpiirissä ei ole työpaikkojen lisääntymistä, vaan suunta on edelleen päinvastainen. Valtion velka kasvaa yhdeksän miljardin vuosivauhdilla.

Diakoniatyössä näkyvät yt-neuvottelujen, lomautusten ja irtisanomisten vaikutukset. Perheet ja myös monet yksinelävät joutuvat uudenlaisen tilanteen eteen.

Huoli tulevaisuudesta on ilmeinen. Monen kohdalla kuukausipalkka on muuttunut työttömyyskorvaukseksi ja mahdolliseksi toimeentulotueksi. On ajateltava rahankäyttöä tarkasti, jotta selviytyisi taas kuukauden eteenpäin.

Myös sosiaalinen verkosto on kaventunut. Työssä käyvät ystävät kiirehtivät ohi omiin velvollisuuksiinsa. Työttömällä onkin yhtäkkiä aikaa runsaasti käytettävissä.

Monen kohdalla tilanne johtaa masentumiseen jos ei löydy korvaavia toimintoja esim. harrastuksen tai vapaaehtoistyön muodossa.

Työttömyyden aiheuttamat muutokset haastavat yhteisöllisyyteen ja lähimmäisapuun. Tarvitaan näkeviä silmiä ja kuulevia korvia, sekä aikaa pysähtyä hädän äärelle.

Vain se, joka tulee nähdyksi, tulee eläväksi ja todeksi. Tässä yksinkertaisessa kohtaamisen hetkessä on muutoksen alku. Kiinnostus toisesta ihmisestä ja hänen elämäntarinansa kuuleminen pudottaa puolet taakasta ja avaa tien uuteen mahdollisuuteen.

Kaikessa auttamisessa on hyvä muistaa, että jokaisella ihmisellä on oman elämänsä avaimet käytettävissä. Myös tie Jumalan yhteyteen on yksilöllinen, ja sitä tulisi meidän kristittyjen kunnioittaa.

Loppukevennyksenä seuraava tarina, jonka eräs kollegani kertoi:

”Eräs  mies oli allapäin ja istui murehtimaan puiston penkille. Paikalle saapui Uskon Veli, joka kysyi murheiselta mieheltä: ”No, jokos veli on uskossa?” Tähän mies vastasi: ”En vielä. On muuten vain niin paha olo.”

Tarja Tonteri

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: