Nainen ja kristitty Pakistanissa

Nainen ja kristitty Pakistanissa

Suomessa kristillisyys nousee puheenaiheeksi aina keväisin suvivirren myötä ja jouluna, kun kouluissa suunnitellaan joulujuhlaa. Jokainen voi sanoa asiasta oman mielipiteensä ilman, että hänen tarvitsee pelätä henkensä puolesta.

Muualla tilanne voi olla toinen. Vaikeuksista huolimatta lehtori Reena Patrickilla on valloittava hymy, kun hän kertoo elämästään kristittynä Pakistanissa.

Patrick on saanut kasvatusalan koulutuksen, ja hän työskentelee tyttökoulussa lehtorina. Koulun lapset aloittavat opiskelunsa lastentarhasta ja päättävät sen ylioppilastutkintoon. Koulussa opiskelee kristittyjen lisäsi muslimeja, hinduja ja sikhejä.

– Yritän antaa lapsille hyvän koulutuksen, jotta he voisivat tässä maailmassa ollessaan elää hyvän elämän, Patrick sanoo.

Apua annetaan vähästä

Työ naisten parissa antaa Patrickille iloa elämään.

– Pakistanissa suurin osa naisista on lukutaidottomia, hän kertoo.

Siksi seurakunnissa kokoontuu naisten piirejä, joissa opetetaan kristinuskon perusasioita. Kotonaan äidit voivat jakaa tietoa eteenpäin lapsilleen.

Kirkko ei ole kiinnostunut vain sanan julistuksesta, vaan ihmisistä yritetään huolehtia kaikin tavoin. Kristittyjen naisten on vaikeaa löytää töitä.

– Kirkko yrittää luoda heille työohjelmia, joista he saisivat lisätuloja, Patrick kertoo.

Pakistan on köyhä maa, ja siksi kirkolla ei ole paljon välineitä tai rahaa avustustoimintaan.

– Tarve on suurempi kuin mihin pystymme vastaamaan, Patrick pahoittelee.

Apua tarvitsevat esimerkiksi lesket, joilla on paljon lapsia. Pakistanissa on myös tavallista, että miehet saattavat jättää perheensä oman onnensa nojaan.

Ihmiset yrittävät kuitenkin auttaa toisiaan. Hädässä olevia lohdutetaan ja autetaan arkisissa asioissa. Kirkossa on myös stipendijärjestelmä, jolla avustetaan varattomia opiskelussa.

– Naisten piireissä kerätään tavaroita, joita annetaan eteenpäin tarvitseville, Patrick kertoo.

Kristittyjen tilanne vaikea

Patrick kertoo, että kristittyjen tilanne Pakistanissa on vaikea. Se näkyy elämän yleisenä epävarmuutena. Heidän on vaikea päästä oppilaitoksiin tai hankkia töitä. Työpaikan saamiseen tarvitaan suosittelija, mielellään joku korkeammassa sosiaalisessa asemassa oleva tuttu. Lahjukset ovat toinen tapa avata ovia, mutta köyhillä ei ole varaa maksaa niitä.

Myös laki vaikeuttaa kristittyjen elämää.

– Ennen vuotta 1970 kirkon työ oli vapaampaa. Sitten alkoi islamilaistamisprojekti, Patrick kertoo.

Silloin säädettiin niin sanottu jumalanpilkkalaki. Kuka tahansa muslimi voi syyttää toista ei-muslimia jumalan tai profeetan pilkkaamisesta. Lain perusteella on pidätetty iso joukko ihmisiä, ja osaa odottaa kuolemantuomio. Tuomioita ei ole vielä laitettu täytäntöön, sillä hallitus on huomannut, että lakia käytetään väärin ja yrittää muuttaa tilannetta.

Muslimienemmistöisessä maassa kristityn vähemmistön mielipiteet ja näkökulmat eivät tule huomioiduksi. Erityisestä ongelma koskee naisia, koska pakistanilainen kulttuuri ei arvosta heitä. Myös väkivalta on merkittävä ongelma.

Elämä muslimivaltiossa ei ole kuitenkaan aivan toivotonta. Patrick kertoo, kuinka Peshavarissa syyskuussa 2013 kirkon edessä räjäytettiin kaksi pommia.

– Tapahtumapaikalla oli paljon muslimeja, jotka sanoivat että tämä on väärin, näin ei saa tehdä, Patrick kertoo.

Muslimit auttoivat loukkaantuneita kristittyjä ja veivät heitä sairaalaan.

Lehtori Reena Patrick edusti yhdessä pastori Rashid Nazir kanssa Pakistanin kirkkoa viime viikolla pidetyissä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kumppanuusneuvotteluissa Järvenpäässä.

Reena Patrick haastateltiin myös Kotimaa 24-sivustolle.

11.4.2014, korjattu 23.4.2014

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät sähköpostia lukuunottamatta ovat pakollisia. Jos kirjoitat sähköpostiosoitteesi, se näytetään kaikille lukijoille.
Sähköposti (ei pakollinen):