Pitkäaikainen talousjohtaja siirtyy eläkkeelle

Pitkäaikainen talousjohtaja siirtyy eläkkeelle

Tuusulan seurakunnan talousjohtaja Sirpa-Leena Arvinen-Lindroos jää eläkkeelle lokakuun alussa. Hän tuli töihin Tuusulan seurakuntaan vuonna 1989. Melkein 25-vuotta kestäneen työrupeaman aikana Arvinen-Lindroos kokee kehittäneensä seurakunnan toimintaa.

– Aikaani talousjohtajana voi tarkastella hautaustoimen kehittämisen aikakautena, Arvinen-Lindroos sanoo.

Varsinkin 1990-luvulla Tuusulassa keskusteltiin hautaustoimesta aina lehtiä myöten. Vastakkain olivat arkkuhautauksen kannattajat ja uurnalehtojen puolustajat.

Seurakunta teki hautausmaa-arkkitehti Bey Hengin kanssa suunnitelman, jonka myötä kaikista seurakunnan hautauksista 40 prosenttia oli tarkoitus muuttaa polttohautauksiksi vuoteen 2010 mennessä. Suunnitelmaa vauhditettiin rakentamalla jokaiselle hautausmaalle oma uurnalehto. Niitä ei rakennettu turhaan: vuonna 2013 Tuusulan seurakunta saatteli noin 33 prosenttia vainajista haudan lepoon uurnalehtoon.

Paijalaan uusi kappeli

Arvinen-Lindroosin aikana Paijalan hautausmaalle nousi uusi kappeli vuonna 1993. Alun perin kappelin rakentamiseen käytetyt rahat oli varattu uutta leirikeskusta varten.

Arvinen-Lindroos oli alusta alkaen leirikeskuksen rakennushanketta vastaan.

– Katsoin muiden seurakuntien leirikeskusten taloustietoja. Voittoa tuottavaa leirikeskusta ei Suomenmaalta löydy, hän kertoo.

Myöhemmin kävi ilmi, ettei kunta osallistuisi uuden kiinteistön vesi- ja viemäröintikustannuksiin. Silloin todettiin, että rakennushanke oli liian kallis ja hankala.

Paijalan uudesta kappelista tuli vuonna 2008 Arvinen-Lindroosin työuran suurin murheenaihe. Kappelin rakentamisessa oli tehty iso virhe.

– Näen vieläkin painajaisia siitä päivästä, kun ymmärsin, että kappelin sisäkatto voi pudota alas, hän kertoo.

Silloin piti tehdä nopeita päätöksiä. Korjausprosessi oli pitkä, mutta katto saatiin kunnostettua.

Uudistusten alta pois

Tuusulan seurakunta valmistelee uuden virasto- ja seurakuntakeskuksen sekä asuinkerrostalon rakentamista vanhan seurakuntakeskuksen tontille. Kunta on toisena osapuolena virasto- ja seurakuntakeskuksessa. Silti hankkeet ovat isoja, kun ne suhteutetaan seurakunnan resursseihin.

Sirpa-Leena Arvinen-Lindroos suhtautuu kaivattuun uudistushankkeeseen kriittisesti.

– Mistä saadaan toimintaa vaarantamatta ylimääräinen raha uuden rakennuksen lainanlyhennyksiin ja korkoihin? Arvinen-Lindroos kysyy.

Näillä näkymin tämän vuosikymmenen lopussa seurakunta liittyy seurakuntayhtymään sekä Kirkon palvelukeskukseen. Palvelukeskus tulee hoitamaan seurakunnan kirjapidon ja palkkalaskennan.

– On parempi astua syrjään, kun ei jaksa hyväksyä kaikkia uudistuksia, Arvinen-Lindroos toteaa.

Airot sisään

Kun Sirpa-Leena Arvinen-Lindroos tuli töihin Tuusulan seurakuntaan, hän kertoi luottamushenkilöille tulleensa eläkevirkaansa. Kellokoskelainen Helmi Kippilä neuvoi häntä tuolloin sanomalla, ettei nuoren ihmisen kannata puhua tuollaisia.

– Nyt olen Helmille lähetellyt terveisiä pilven reunalle että hei, tässä sitä ollaan, Arvinen-Lindroos nauraa.

Hän tunnustaa, että tunteet eläkkeellä jäämisen kynnyksellä ovat ristiriitaiset.

– On haikeaa lähteä. Pidän työkavereistani ja tykkään olla osa tätä yhteisöä, hän sanoo.

Myös talousjohtajan identiteetti istuu tiukassa.

– Olen tehnyt tätä työtä niin pitkään, että luovun osasta itseäni, Arvinen-Lindroos miettii.

Toisaalta hän on helpottunut. Jatkuva vastuunotto seurakunnan asioista päättyy.

– Nyt on aikaa muotoilla elämänsä uudelleen, Arvinen-Lindroos sanoo.

Alkuperäinen pidempi juttu on julkaistu Viikkouutisten Kirkon mäellä-palstalla 28.5.2014.

Arvinen-Lindroosin toiveesta seurakunta ei järjestä hänelle lähtöjuhlaa. Seurakunnan puolesta väistyvää talousjohtajaa muistettiin työntekijöiden kevätretkellä.

10.6.2014

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät sähköpostia lukuunottamatta ovat pakollisia. Jos kirjoitat sähköpostiosoitteesi, se näytetään kaikille lukijoille.
Sähköposti (ei pakollinen):