Millä matkata lomalle?
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Millä matkata lomalle?

”Millon me mennään sinne kesälomalle?” uteli 3-vuotias heti, kun kevään viimeinen päiväkotipäivä oli ohi. Ja ”millä sinne lomalle mennään?” Vaikka minnekään reissuun ei oltu menossa. Mikä pettymys! Pienelle oli käsittämätön ajatus, että kotona vietetyistä päivistä voisi puhua niin mahtipontisella ja odotetulla sanalla kuin loma.

Loma on sitä, että ei ole töitä, koulua eikä päiväkotia. Miten muuten loman voi määritellä kuin rajaamalla pois sen, mitä loma ei ole?

Vaikkapa toteamalla, että joskus loma on huolta ajan loppumisesta kesken ja stressiä suunnitelmien onnistumisesta. Pakollista muumimaailmaa ja linnanmäkeä. Futiskentän laidalla notkumista ja loputtomia treenejä tai turnauksia. Kodin puunaamista vieraita varten. Tuliaisten hankkimista niille, joiden luo on itse menossa.

Totta, eipä tuo kaikki ehkä kuulosta odottamisen arvoiselta. Loma voi olla iso pettymys monestakin syystä niin lapselle kuin aikuisellekin.

Jospa osaisi ottaa loman siltä kannalta, että ei ole pakko tehdä mitään! Ja toisaalta hoksaisi, että voi tehdä niin monta asiaa, jos haluaa. Ei niitä, jotka lomalla kuuluu tehdä, vaan niitä, jotka tekee itselle ja omille läheisille hyvää.

Minun unelmissani loma on vapautta, tilaa hengittää ja aikaa nauttia. Pieniä asioita, arkisten kuvioiden rikkomista, nopeita heittäytymisiä. Sitä, että sanotaan asioille kyllä. Kauneuden huomaamista ympärillä, toisissa ihmisissäkin.

Millä sinne lomalle sitten mennään, oikealle taajuudelle oman pään sisällä? Toivottavasti sinulla on omat kikkasi – tai olet valmis kokeilemaan jotain uutta.

Kaisa Aitlahti, kirkkovaltuuston jäsen

P.S. Juhannuksena päästiin sitten lomareissuunkin. Maalle, totta kai. Juhannuskoivut ovien ja portin pielessä, niittykukat maljakossa, linnunlaulua ja valoa yötä myöten. Ostokset torilla, grilliruokaa, kokko ja sukulaiset vieraina. Vanha kunnon pihasauna ja hetki kaivon kannella sen jälkeen – tänä vuonna siinä oli muuten sopivan viileääkin. Elämässä oli kaikki hyvin, monena hetkenä. Nautin – vaikken vielä lomalla ollutkaan.

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: