Hengellisten siltojen rakentaja
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Hengellisten siltojen rakentaja

Hengellisten siltojen rakentaja löytyy Monreposin historiasta: paroni Paul Nicolay.

Jumalan aikatauluissa voi olla ihmeellisiä tapahtumaketjuja, jotka eivät meille avaudu kuin ehkä vuosikymmenten jälkeen. Vanha ystäväni Paul Gundersen oli pienenä poikana Monrepossa emeritus arkkipiispa Paarman isän Oskari Paarman johtamalla retkellä. Hänen serkkunsa, myöhemmin piispa Samuel Lehtonen, oli samalla retkellä. Hänen isänsä Aleksi Lehtonen oli taas Paul Nicolayn hyvä ystävä. Nicolay oli hänelle vahvana tukena arkkipiispan tehtävässä sodan aikana.

Itse olen toiminut vuodesta 1965 lähtien Initiatives of Change -järjestön (ent. Moral Re-Armanment) kansainvälisessä toiminnassa mm. D.I. Paul Gundersenin kanssa. Gundersen on kirjoittanut useita kirjoja, joista yhdessä mainittiin muistoja Nicolaysta viimeisillä sivuilla.

Kirja oli joutunut Viipurissa kirjakaupan ikkunaan, josta eräs Monrepon historioitsija sen huomasi ja otti yhteyttä Gunderseniin saadakseen lisätietoja Nicolaysta. Menimme tapaamaan Monrepon henkilökuntaa, ja he innostuivat asiasta lisää. Olivat jopa kutsuneet  TV-ryhmän paikalle, kun luulivat Paul Gundersenia Nicolayn lähisukulaiseksi – ilmeisesti käännösvirheiden takia. Onneksi saimme tämän virheellisen julkisuuskampanjan perutuksi.

Yhteinen venäläinen ystävämme tri Sergei Podbolotov teki alotteen seminaarista aiheena ”Paul Nicolayn merkitys nykypäivälle” ja tartuimme tilaisuuteen rakentaa yhteyksiä uudelleen. Pidimme ensimmäisen kansainvälisen seminaarin Monrepossa, jossa Nicolayn hengellinen perintö otettiin uudelleen esille. Useita Nicolayn suvun jäseniä saapui paikalle eri puolilta Eurooppaa, samoin Venäjän ortodoksisen kirkon ja Leningradin alueen eri protestanttisten seurakuntien edustajia.

Paroni Paul Nicolay Monrepos'n tilan isäntä Viipurissa (1860-1919) oli uudistaja ja sillanrakentaja jonka elämänlaatu ylitti luokan, rodun ja maantieteelliset rajat ja arvot. Hänen esi-isänsä kuului tsaarien seurapiiriin Pietarissa, mutta hänen syvä sosiaalinen intohimonsa pani hänet rikkomaan etuoikeutetun elämäntapansa palvellakseen lähimmäisiään.

Isänsä kuollessa 1869 hän oli vain yhdeksän vuotias, ja hänen äitinsä toi lapset Monrepohon. Kolmen vuoden kuluttua he muuttivat Pietariin, jossa Paul kävi oppikoulua seitsemän vuotta ja eli myöhemmin setänsä Alexander Nicolayn luona.

Suurelta yleisöltä unohtunut hengellisen vaikuttajan Paul Nicolayn perintö on noussut uudelleen ihmisten tietoisuuteen. Suomalaisten ja venäläisten kirkonmiesten, ylioppilasliikkeen ja mm. saaristolais-kalastajien ja vossikkakuskien hengellisenä johtajana ja kouluttajana tunnettu Nicolay on alkanut uudelleen rakentaa siltoja ihmisten ja kirkkokuntien välille.

Nicolay aloitti sosiaalisen toimintansa vankien parissa Venäjällä Siperiassa. Ennen I Maailmansotaa hän alkoi käynnistää työtä Venäjän yliopistomaailmassa. Hänen toiveensa ja strategiansa oli, juurruttaa Venäjällä opiskelijat laajamittaisesti löytämään uuden tarkoituksen elämälleen. Hän oli  myös World Student Christian Federationin johtaja Tri John Mottin ohella. Myöhemmin hän sai Nobelin rauhanpalkinnon.

Kesät Monrepossa toivat Nicolayn lähelle Suomen kansaa. Hän alkoi opetella kieltämme ja oli pian sujuva suomessa, kuten
kaikissa edellä mainituissa kielissä unohtamatta kreikkaa ja latinaa. Isänsä ammatin vuoksi hänelle olivat tuttuja useimmat Euroopan kaupungit jo nuorena. Myöhemmin, kun Paul Nicolayn työ muuttui täysin siitä, mitä hän oli suunnitellut, nämä kansainväliset taidot tulivat merkittäviksi

Lopulta Paul Nicolay tunsi kasvavaa tarvetta arvioida uudelleen elämänsä suuntaa. Vuonna 1889 hän melkein kuoli vaikean sairauden kouriin. Sitten Kristittyjen yhteiskonventissa Keswickissä Iso-Britanniassa (1890) hän pääsi lopulliseen päätökseen. Kysyttyään itseltään, mitä hän voisi tehdä vähäosaisten hyväksi Pietarissa, hän alkoi vierailla sairaaloissa ja kerätä vossikkakuskien ryhmiä. Hän halusi heidän löytävän paremman tarkoituksen elämäänsä kadulla ajelun ja surkean palkan ohella.

Paul Nicolayn hengellisen perinnön ympärillä on pidetty kolme kansainvälistä symposiumia: Viipurissa kaksi ja viimeksi Lieksassa. Jos aihe kiinnostaa, voit saada lisätietoa Paul Nicolay ystävät -yhdistyksen kotisivuilta http://pnfriends.org/indexf.htm
sekä suomeksi että englanniksi. Jos voit auttaa venäjänkielisten sivujen teossa, ota yhteyttä **@**

Jorma Koponen, Tuusula

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: