Nobel-palkinnot
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Nobel-palkinnot ja muita merkittäviä saavutuksia

Lääketieteen Nobel meni sisäisen navigaattorin löytäjille John O´Keefelle sekä May-Britt ja Edvard Moserille. He löysivät hermosoluja, joiden avulla tiedämme, missä olemme, ja löydämme tien paikasta toiseen.

Kyky on tarpeellinen ja loistava ominaisuus heillä, joilla se on. Itse eksyn helposti vieraassa kaupungissa ja jaan tämän kokemuksen aika monen kanssa.

Keskustelin parin työkaverini kanssa tuosta palkinnosta ja siitä, kenellä meistä on sisäinen navigaattori kunnossa ja - humanisteja kun olemme - keskustelu siirtyi pian siihen, mikä sisäinen navigaattori ohjaa eettisiä ja moraalisia valintoja.

Pakistanilainen Malala Yousafzailla on rankka menneisyys. Nuori intialaistyttö joutui ihmiskauppiaiden joukkoraiskaamaksi, ja sen jälkeen hänet myytiin kotiapulaiseksi. Nyt nuori nainen kiertää maailmaa puhumassa tyttöjen oikeuksista.

Intialainen Kailash Satyarthi jätti insinöörin työn ja omistautui auttamaan lapsia. Hänen perustamansa järjestöt toimivat sen eteen ettei lapsia käytettäisi hyväksi he pääsisivät koulutukseen. Pakkotyöhön joutuneita lapsia etsitään ja heitä pelastetaan yhdessä poliisin kanssa.

Viime perjantaina Helsingin sanomissa kerrottiin Lohjan yhteislyseon oppilaista, jotka kolmen vuoden aikana olivat rahoittaneet Haitiin ekokoulun. Koulu on rakennettu alueelle, jota muutama vuosi sitten koetteli rajut maanjäristykset. Idea oli saanut alkunsa siitä, kun koulussa oli pohdittu lukion satavuotisjuhlallisuuksia.

Perjantain lehti, niin kuin lehti usein on, oli mielestäni täynnä huonoja uutisia. Lohjalaisten nuorten tempaus oli niin virkistävä uutinen, että sanat eivät riitä.

Toivon, että niin Nobel palkinnon saaneet kuin Lohjan lukiolaisetkin, auttavat pitämään vireystilassa sen sisäisen navigaattorin, joka ohjaa luottamaan hyvään.

Eila Patokoski

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: