Suomi on kylmä maa!
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Suomi on kylmä maa!

Olin perjantaina 17. lokakuuta Puolimatkankoti Mutterissa viettämässä valtakunnallista Asunnottomien yötä. Paikalla oli paljon väkeä, sekä omaa että vierasta mm. yhdistysihmisiä ja pari kansanedustajaakin.

Tunnelma Mutterissa oli kodikas illan raskaasta teemasta – asunnottomuudesta – huolimatta. Suomessa on tälläkin hetkellä 7 500 asunnotonta, joiden joukossa on huolestuttavan paljon nuoria. Kylmässä maassamme kukaan ei voi selvitä talven yli ilman lämmintä suojaa. On onni, että näitä Mutterin kaltaisia tuettuja asumisvaihtoehtoja on olemassa. Tuen ja asunnon avulla moni kriisejä kokenut asunnoton saa uuden otteen omasta elämästään ja yhteiskunnasta.

Asunnottomaksi voi periaatteessa joutua kuka tahansa meistä. Asumiskulut vievät yhä suuremman osan tuloista täällä pääkaupungin ympäristössä. Sosiaalista asuntotuotantoa pitää myös lisätä, jotta köyhillä ja pienipalkkaisilla on varaa asua muuallakin kuin syrjäseuduilla.

Aina ei asunnottomuuden taustalla suinkaan ole alkoholismia tai vastuuttomuutta. Diakoniatyössä tapaan ihmisiä, joiden talous on ahdingossa korkeiden asumiskulujen takia. Usein myös työttömyys tai avioero vaikeuttaa tilannetta. Kodittomuus voi ajaa ihmisen hakemaan lohtua päihteistä. Kierre on valmis!

Suomi on kylmä maa: asenteet ovat koventuneet. Kuilu köyhien ja rikkaiden välillä kasvaa. Oma asumispaikka kuuluu ihmisen perusoikeuksiin. Silti ns. hyvinvointivaltio Suomi ei voi sitä kaikille turvata. Tuettua asumistakin tarvittaisiin enemmän.

Yksi konkreettinen mahdollisuus vaikuttaa asunnottomuusongelmaan on olla vastustamatta suunniteltuja tuetun asumisen vaihtoehtoja. Myös erilaisissa elämäntilanteissa olevien lähimmäisten tai naapurien arvostava kohtaaminen edesauttaa asiaa.

Asunnottomien yön tulet eivät jaksa yksin lämmittää tätä kylmää maata. Siihen tarvitaan jokaista meistä!

Kari Pätsi

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: