Häviääkö kaunokirjoitus?
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3

Häviääkö kaunokirjoitus?

Niin, milloin sinä olet viimeksi kirjoittanut ihan oikea kirjeen? Mietin, että saitkohan käsialastani selvää. Tarkimmat varmaan huomasivat, että kirjoitukseni tai oikeastaan kirjaimeni eivät olleet tyylipuhdasta oman aikani kaunokirjoitusta. Siihen on sekoittunut käsialaa eri ajoilta. Olen käynyt kouluni 80-luvulla, jolloin kaunokirjoitus muuttui aika paljon. En tiedä oliko se tyypillistä juuri sille ajalle vai vaihtuiko kirjainten tyyli jo aiemminkin melkein vuosittain.

Kaunokirjoituksesta alettiin käyttää myös nimitystä käsialakirjoitus, jolloin siihen alkoi sekoittua tekstaukselle tyypillisiä ominaisuuksia. Koukerot ainakin loiventuivat ja lopulta hävisivät.

Tänään oli uutisissa siitä, että kaunokirjoituksen opettaminen poistetaan opetussuunnitelmasta vuoden 2016 syksystä alkaen. Tilalle tulee tekstausta ja näppäintaitoja. Kouluille jää kuitenkin oikeus päättää itse, että opetetaanko silti myös käsialakirjoitusta tai miksi sitä nyt kutsutaankaan.

Asiassa on varmaan sekä hyvät että huonot puolensa. Toisaalta suhtaudun asiaan hieman nostalgisesti, ja toivoisin että kaunokirjoitus ei häviäisi. Siinä on oma viehätyksensä. Kauniit pyöreät muodot, koukerot ja kirjainten kauniisti yhteenliittyminen.

Toisaalta lapset tarvitsevat nykypäivänä opetusta siihen, miten tietokoneella kirjoitetaan. Miten hullulta se ehkä kuulostaakaan monesta, mutta useat nykypäivän lapset ja nuoret, eivät osaa käyttää tietokoneen tekstinkäsittelyohjelmia saati osaa kirjoittaa koneella aidolla kymmensormijärjestelmällä. Moni ei ole sellaisesta varmaan kuullutkaan. Lapset ovat kyllä experttejä muuten tietokoneen kanssa, mutta se mitä monessa työpaikassa tarvitaan, on tekstinkäsittelytaito. Kannatan kyllä, että tätä taitoa aletaan opettaa lapsille enemmän.

Jotta käsin kirjoittamisen taito ei häviäisi, niin kirjoitetaan toisillemme edes joulukortit käsin ja vaalitaan tätä arvokasta taitoa.

Kirjoitellen, Raita

Kirjoita viestisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät ovat pakollisia
Viestin otsikko:
Nimi tai nimimerkki:
Roskaesto, jätä tyhjäksi:
Viestisi: