Kirkkoherraksi valittiin Eliisa Winberg
Kirkkovaltuusto valitsi kokouksessaan 3.12.2024 kirkkoherran virkaan Eliisa Winbergin äänin 27 - 6.
Vaalin tulos ei ole lainvoimainen. Valitusaika Helsingin hallinto-oikeuteen päättyy 10.1.2025. Jos vaalista ei valiteta, tuomiokapituli voi todeta vaalituloksen lainvoimaiseksi istunnossaan 23.1.2025 ja uusi kirkkoherra voi aloittaa tehtävässään viimeistään 1.3. 2025.
**************
Kirkkoneuvosto esittää Eliisa Winbergiä valittavaksi
Kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan 19.11. esittää kirkkovaltuustolle, että Eliisa Winberg valitaan Tuusulan seurakunnan kirkkoherran virkaan.
Esityksen pohjana olivat vaalin valmisteluryhmän kuvaukset hakijoiden osaamisen arvioinnista hakemusasiakirjojen, tuomiokapitulin lausunnon, psykologisen henkilöarvion lausuntojen ja työryhmän toteuttamien rekrytointihaastattelujen pohjalta.
Kirkkoneuvosto keskusteli valintaperusteista ja hakijoista. Kokouksessa tehtiin esitys Eliisa Winbergin ja Taneli Hassisen valitsemisesta. Äänestyksen perusteella kirkkoneuvosto päätyi esittämään äänin 8-5 kirkkovaltuustolle, että kirkkoherran virkaan valittaisiin Eliisa Winberg.
Kirkkovaltuusto kokoontuu 3.12. klo 18. Kokouksen alussa toimitetaan kirkkoherranvaali. Valtuutetut saavat äänestää ketä tahansa kahdeksasta ehdokkaasta.
Kun valtuustossa käsitellään hakijoiden henkilöä koskevia arviointeja eli salassa pidettäviä tietoja, valtuuston tulee tarvittaessa päättää, että kokous on tämän keskustelun osalta suljettu. Tämä perustuu lakiin viranomaistoiminnan julkisuudesta (JulkL 23 § ja 24 §). Vaalitoimituksessa ei enää käydä salassa pidettäviä asioita koskevaa keskustelua, joten siltä osin kokous voi olla julkinen
*************************
Tuusulan seurakunnan kirkkoherran virka tuli avoimeksi 1.5.2024 alkaen. Kirkkoherran virkaan tuli kahdeksan hakemusta, joista kirkkoneuvosto kutsui seuraavat hakijat haastatteluihin: Taneli Hassinen, Anna-Kaisa Poikkimäki, Mervi Rosnell, Timo Waris ja Eliisa Winberg. Voit lukea hastatteluun kutsuttujen hakijoiden haastattelut tämän sivun alavalikosta. Kaikki hakijat näet tästä linkistä.
Lokakuussa valintaryhmä haastatteli viisi hakijaa ja näistä kolme kutsuttiin jatkohaastatteluun. Nämä kolme ovat Taneli Hassinen, Timo Waris ja Eliisa Winberg. Haastattelut suoritetaan lokakuun lopussa.
Vaaliprosessin kulku
- Kirkkoherran viran hakuaika oli 1.8.-2.9.2024
- Espoon hiippakunnan tuomiokapituli antoi 26.9. Tuusulan seurakunnalle lausunnon hakijoista.
- Lausunnon pohjalta kirkkoneuvosto valitsi 1.10. hakijat, jotka se kutsui lokakuun haastatteluihin.
- Lokakuussa vaalin valmistelutyöryhmä haastatteli valitut hakijat ja päätti,että jatkohaastatteluihin ja mahdolliseen henkilöarviointiin kutsutaan Taneli Hassinen, Timo Waris ja Eliisa Winberg.
- Kirkkoneuvosto päättää kirkkovaltuustolle tehtävästä valintaesityksestä kokouksessaan 19.11.
- Kirkkovaltuusto valitsee kirkkoherran kokouksessaan 3.12.
Välillisen vaalin kulku
Keväällä 2024 kirkkovaltuusto päätti, että seurakunnan uusi kirkkoherra valittaisiin välillisellä vaalilla, jossa kirkkovaltuusto valitsee kirkkoherran. Päätös tehtiin seurakuntalaisille keväällä tehdyn avoimen kyselyn tulosten perusteella.
Kirkkoherran virkaa voi hakea pappi, joka on suorittanut kirkon omista jatko-opinnoista seurakuntatyön johtamisen tutkinnon. Tuusula seurakunta on lisäksi määritellyt haettavan viran erityisiä tarpeita. Välillinen vaali etenee seuraavasti:
- Tuomiokapitulin valitsema työryhmä haastattelee hakijat.
- Tuomiokapituli antaa hakijoista seurakunnalle lausunnon, jossa todetaan kelpoisuus ja arvioidaan heidän taitonsa ja kykynsä haettavana olevaan virkaan.
- Tuomiokapituli lähettää hakemukset ja lausuntonsa kaikista hakijoista seurakunnalle.
- Seurakunta haastattelee ja arvioi hakijat.
- Kirkkovaltuusto valitsee kaikista pätevistä hakijoista kirkkoherran.
Päätöksenteko kirkkovaltuustossa
- Kirkkovaltuusto äänestää päätöksestä, jos kokouksessa on tehty enemmän kuin yksi ehdotus virkaan valittavasta henkilöstä.
- Jollei kirkkoherran välillisessä vaalissa kukaan ole saanut yli puolta annetuista äänistä, toimitetaan samassa kokouksessa uusi vaali kahden eniten ääniä saaneen välillä. Tässä vaalissa eniten ääniä saanut tulee valituksi. Jos äänet ratkaisevassa äänestyksessä ovat menneet tasan, tuomiokapituli antaa viranhoitomääräyksen jollekin eniten ääniä saaneista hakijoista ottaen huomioon heidän taitonsa ja kykynsä kirkkoherran virkaan.
- Virkavalintaa koskevasta päätöksestä on mahdollisuus valittaa hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Oikeus voi kumota virkavaalin ja palauttaa valinnan uudelleen valmisteltavaksi ja tehtäväksi.
- Tuomiokapituli antaa virkaan valitulle viranhoitomääräyksen kirkkovaltuuston päätöksen tultua lainvoimaiseksi.
- Mikäli päätöksestä ei valiteta, voi uusi kirkkoherra aloittaa virassa vuoden 2025 alkupuolella.
Valinnan perusteet
- Virkaan tai tehtävään valitaan pätevä hakija, jonka arvioidaan olevan taitavin ja kykenevin hoitamaan sitä. Kyse on kokonaisarvioinnista.
- Ansioituneempi hakija ei välttämättä kokonaisarvioissa ole soveltuvampi ja pätevämpi virkaan kuin vähemmän ansioitunut. On syytä arvioida, kuinka paljon taitoa koulutuksen ja työkokemuksen kautta on tosiasiallisesti kertynyt. Henkilön kyvykkyys ja ominaisuudet, jotka tekevät hänet soveltuvaksi virkaan, eivät puolestaan ole välttämättä lainkaan riippuvaisia hänen ansioistaan.
- Valituksi voi siis tulla ansioiltaan vähäisempi, mutta kokonaissoveltuvuudeltaan parhaimmaksi arvioitu.
Tuusulan seurakunta on painottanut lisäksi seuraavia tekijöitä
- toimii seurakunnan yhteyttä rakentavana hengellisenä johtajana
- omaa seurakunnan ylimpänä esihenkilönä hyvät henkilöstö- ja työyhteisöjohtamisen taidot
- omaa erinomaiset hallinnon ja hyvät talouden osaamiset taidot
- rakentaa seurakuntaa yhdessä työntekijöiden, luottamushenkilöiden ja kaikenikäisten tuusulalaisten kanssa
- huomioi strategisessa johtamisessa toimintaympäristön muutokset
- on kehittämishaluinen, innovatiivinen ja kykenee hyödyntämään viestinnän eri kanavia
- omaa erinomaiset verkostoitumis- ja vuorovaikutustaidot
Kirkkoherran tehtävät
- johtaa seurakunnan toimintaa
- vastaa messujen, sakramenttien, kirkollisten toimitusten ja sananjulistuksen oikeasta hoitamisesta sekä yksityisen sielunhoidon harjoittamisesta
- valvoo, että seurakunnan toimintaa harjoitetaan kirkon tunnustuksen ja tehtävän mukaisesti
- on koko työyhteisön työntekijöiden ylin esihenkilö
- valvoo kirkkoneuvoston päätösten noudattamista ja laillisuutta seurakunnan hallinnossa ja taloudenhoidossa