Yhteisvastuu
Eniten vanhuudessa yllätti köyhyys - yhteisvastuu

Yhteisvastuukeräys

Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräys pureutuu ikäihmisten taloudelliseen ahdinkoon.

Eri syistä johtuva köyhyys koettelee vanhusväestöä Suomessa ja maailmalla. Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä. Apua saavat niin Suomessa kuin kehittyvien maiden kriisialueilla elävät ikäihmiset.

Yllättävät elämäntilanteet suistavat köyhyyteen

”Elämässä tulee eteen sairauksia, työttömyyttä ja yllättäviä elämänkäänteitä. Sairauskierre apteekkilaskuineen saattaa suistaa velkakierteeseen. Työelämäaikaan otettuja lainoja onkin vaikea hoitaa, jos työura katkeaa ennenaikaisesti”, toteaa Yhteisvastuukeräyksen esimiespiispa Matti Repo.

Vähävaraiset vanhukset ovat usein tilanteessa, jossa vaikeudet kasaantuvat. Köyhyys aiheuttaa helposti terveydellisiä ongelmia, sosiaalista eristäytymistä, yksinäisyyttä ja digisyrjäytymistä.

Eläkeiän köyhyyden merkittäviä tekijöitä voivat olla työelämän ulkopuolelle jääminen, kotiäitiys, työkyvyttömyys, pitkäaikaistyöttömyys, pienipalkkaisuus – tai näiden kaikkien yhdistelmä. Listalle kuuluvat myös kallis asuminen, peritty huono-osaisuus, mielenterveyden ongelmat sekä monet yllättävät tekijät.

Suomessa vanhusten köyhyys näyttäytyy eri tavoin eri puolilla maata. Myös puuttumiskeinot ilmiöön ovat monimuotoisia. 40 prosenttia eläkeläisistämme saa eläkettä alle 1 250 euroa kuukaudessa. Karua on, että suurin yksittäinen seurakuntien ruoka-avun asiakasryhmä on vähävaraiset vanhukset.

Lahjoita

Auta vanhuksia ja lahjoita. Nyt se on helppoa.

Mobile Pay

Mobile Payllä numeroon 14853.

Verkkopankki

Voit lahjoittaa rahaa verkkopankkitunnusten avulla.

Lisää lahjoitustapoja Yhteisvastuun sivuilla.

Tapahtumat Tuusulassa

LIPASKERÄYS

Järjestämme perinteisen Yhteisvastuun lipaskeräyksen viikolla 43 eli 25.-31.10.2021. Keräys järjestetään Hyrylässä, Riihikalliossa ja Jokelassa.

Tule kerääjäksi

Tarvitsemme lipaskerääjiä keräyksen ajaksi. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä oman alueesi diakoniin:

Hyrylä

• Kari p. 0400 651 505
  • Soila p. 040 706 8706
  • Salla p. 040 535 7150

Riihikallio

• Siru p. 040 766 4487

Jokela

• Tarja p. 040 735 9640

Apua Suomeen ja kehittyviin maihin

Yhteisvastuukeräys on lähimmäisenrakkauden kansanliike.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon järjestämä keräys auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta. Apua annetaan Suomessa ja kehittyvissä maissa.

Keräyslupa

Keräyslupa RA/2020/639, voimassa 1.9.2020 alkaen toistaiseksi, Manner-Suomi, myöntänyt Poliisihallitus 29.5.2020.